Mistä tunnistat, onko sinulla pakko-oireinen häiriö eli OCD?

Pakkoajatukset ja pakkotoiminnot ovat yleisiä, mutta milloin kyseessä on pakko-oireinen häiriö eli OCD?Mikä on OCD eli pakko-oireinen häiriö? Pakko-oireinen häiriö on ahdistuneisuushäiriö, joka tarkoittaa nimensä mukaisesti pakkoajatuksina ja/tai -toimintoina mieleen tai toimintaan tunkevia hallitsemattomia ajatuksia tai tekoja. Lievänä…

5 x ahdistuneisuushäiriö - Miten ne oireilevat?

Mistä tietää, että on ahdistuneisuushäiriö? Miten sellainen oireilee? Lyhytterapeutti Tiina Järvikangas kertoo viidestä erilaisesta ahdistuneisuushäiriöstä. Hän myös jakaa kahdeksan vinkkiä, jotka voivat auttaa ahdistunutta. Epäiletkö, että sinulla on ahdistuneisuushäiriö? Ahdistus on yleinen aihe terapiassa sekä arkistenkin…

Masennuksen hoito - 10 x vinkkiä masennukselta suojautumiseen

Masennus on yleinen ja hoidettavissa oleva sairaus. Koska sen taustalla on yksilöllisiä tekijöitä, masennuksen hoito suunnitellaan yksilöllisesti ja ottaen huomioon sen, onko kyse ensimmäisestä vai uusiutuvasta masennustilasta ja mikä masennuksen vaikeusaste on. Jos masennuksen oireet aiheuttavat selvää haittaa jollain elämän osa-alueella…

10 x masennuksen oireet - Tiedätkö, mistä masennus johtuu?

Mitkä ovat masennuksen oireet? Mikä masennukselle altistaa? Mikä on masennuksen kehä? Tunnista sairaus ja hae apua jo oireiden alkuvaiheessa. Masennus voi näyttäytyä vetäytymisenä ja synkkyytenä. Toisaalta se voi myös ilmetä silloin, kun kaikki on hyvin, mutta silti mikään ei kuitenkaan tunnu miltään. Iloa ei ole. Masennus voi olla näissä…

20 ahdistuksen merkkiä - Tältä ahdistus tuntuu

Ahdistus takertuu mieleen ja kehoon. Se oireilee lukuisin eri tavoin eikä aina oiretta välttämättä osaa edes yhdistää ahdistukseen. Miten tunnistaa ahdistus ja sen syyt? Mikä siihen auttaa? Lyhytterapeutti Tiina Järvikangas kertoo. Ahdistus takertuu mieleen ja kehoon. Se koskettaa ja kalvaa. Ahdistus istuu välillä olkapäällä, toisinaan…

Miksi eroseminaari on monelle käänteentekevä kokemus?

eElämä eron jälkeen pitää sisällään vahvoja tunteita ja  monta muutosta. Niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Eroseminaari auttaa kokemuksen käsittelyssä. ”Tunnen vihaa ja ikävää samaan aikaan. Olen katkera ja silti rakastan uutta vapauttani”,  asiakkaani kuvasi kokemustaan eron jälkeen vastaanotollani.  Usein elämä eron…

Olenko turvassa? Luottamus seksuaaliterapeutin työvälineenä

“Olenko turvassa?” kysyi eräs asiakkaani, kun hän istuutui sohvalle minua vastapäätä.  “Miten Sinä haluaisit olla turvassa?” kysyin häneltä ja siitä alkoi yhteinen matkamme hänen elämäänsä. Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteille Tutustu seksuaaliterapeutteihin tästä  Mitä kaikkea sateenkaarevuus on?  Sateenkaarevuus…

Terapiasta tukea erosta toipumiseen

   Kun elämä ei mennytkään niin kuin suunnittelin. Tie erosta toipumiseen. ”Olen vakuuttunut siitä, että ero on oikea ratkaisu, mutta uuteen elämäntilanteeseen hyppääminen pelottaa silti kamalasti.  Luopuminen tutusta ja turvallisesta on haikeaa ja surullista.  Olisi helpottavaa hypätä tämän kamalan vaiheen yli ja…

Terapeutin vastaanotolla: toiveikkuutta oravanpyörän uuvuttamalle

Matkalla itseni äärelle Jäin miettimään taannoin asiakkaani pohdintoja itsetuntemuksen, oman voiman ja itsensä kehittämisen teemojen äärellä. Keskustelu virtasi elämän eri osa-alueiden ympärillä ja rakentelimme syy -seuraus -yhteyksiä asioiden, ihmisten ja tapahtumien ympärille. Kuroimme elämän lankojen yhteyksiä kiinni toisiinsa.…

Kuka pitäisi itsenäisen terapia-ammatinharjoittajan puolta?

Isot terveydenhuollon toimijat napsivat pieniä terapiayrityksiä osaksi omaa toimintaansa. Trendi on ollut nähtävissä jo useamman vuoden ajan. Usein monikansalliset yritykset ostavat ja laajentavat osaamistaan ja palveluntarjontaansa, mikä koituu apua tarvitsevien hyödyksi, mutta pyyteettömän avun takana on tietenkin myös voitontavoittelua…

Lyhytterapia resilienssin kehittämisen tukena

Resilienssimme eli psyykkinen joustokykymme joutuu nykypäivänä usein koetukselle Psyykkinen selviytymis- ja joustokykymme, eli resilienssimme, joutuu arjessamme usein koetukselle. Useimmiten selviydymme vastoinkäymisistä hyvin ja kantokykymme on tarpeeksi kestävä. Joskus kohtaamme kuitenkin tilanteita, jolloin voimavaramme loppuvat ja…

Liikunta raskauden jälkeen – lupa liikkua!

Raskauden aikana liikkuminen on voinut olla hankalaa esimerkiksi pahoinvoinnin, kipujen tai kasvavan vatsan vuoksi. Raskauden jälkeen olisi otollista aloittaa liikunta, mutta miten? Neuvolasta saadut ohjeet voivat olla hyvin ylimalkaisia ja netistä saattaa löytyä ohjeita, joissa varoitellaan vatsalihasten erkaumasta ja kehotetaan…

Traumasensitiivisen seksuaaliterapeutin vastaanotolla

  Hengähdä hetkeksi kanssani.. nenän kautta sisään, lasketaan yhdessä kolmeen mielessä. Jos tuntuu vaikealta, voit laskea sen verran kuin sinusta hyvältä tuntuu tai olla laskematta. Juuri niin kuin nyt on hyvä. HYVÄ. Nyt hengitetään ulos… nenän kautta, voit myös hengittää suun kautta.. lasketaan yhdessä viiteen. Voit taas laskea sen…

Terapiaan vai psykoterapiaan?

Kun ihminen on terapian tarpeessa, niin minkälaista apua on saatavilla? Terapioissa on eroja ja haluan tällä kirjoituksellani hieman selventää tätä palvelukenttää ja ohjata ihmisiä oikeiden palvelujen äärelle oikealla hetkellä. Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteillePsykoterapia Psykoterapiaa voi antaa vain nimikesuojattu…

Mitä on seksuaaliterapia - huojennusta vai häpeää?

Kukaan ei halua olla huono tai hukassa seksissä tai oman seksuaalisuutensa kanssa. Kun näitä teemoja määrittää luonnollisuus, ajattelemme, että jokaisen on vain osattava, ymmärrettävä ja tiedettävä. Vaikka pääosin jokainen meistä allekirjoittaa sumeilematta samanlaiset historiankirjat, ei seksuaalisuudesta  juurikaan ole puhuttu. Ei…

Mistä tietää, että tarvitsee terapiaa?

Kun alakulo ei vain väisty Mistä sen sitten tietää, että apu saattaa olla tarpeen? Ettei kyseessä ole vain hetkellinen alakulo? Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Vastauksen tietää jokainen itse. Myös läheinen voi huomata, ettei kaikki ole hyvin. Sitten kun ulkoilu, nukkuminen ja tavallisesti mieltä piristävät asiat eivät auta? Sitten, kun…

Miten löydän itselleni sopivan psykoterapeutin?

Tuntuuko sinusta vaikealta löytää itselle sopivaa psykoterapeuttia? Psykoterapeutin valintaan vaikuttaa moni asia ja juuri oikeanlaisen terapeutin löytäminen voi tuntua haastavalta. Tämä on asia jossa ei kannata antaa periksi, sillä sopivan terapeutin löydyttyä onnistunut hoitosuhde voi alkaa. Tässä blogitekstissä käymme läpi muutamia…

Mitä lyhytterapia on? Kenelle se sopii?

Kun minulta kysytään, mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia oikein on, sanon usein, että terapiaa ihan tavallisille ihmisille. Sinulle tai minulle, jolla elämä on jollain lailla solmussa tai kun elämä heittelee. Terapiassa saa puhua kaikesta, mitä mielessä on. Isoista tai pienistä asioista. Niistäkin, joita ei ole uskaltanut sanoa koskaan…

Mielialan seuraaminen hoidon tukena

Mielialan seuraaminen tarkoittaa päivittäisten ajatuksien, tuntemuksien ja aktiviteettien ylös kirjaamista ja reflektointia. Jokaisen meidän mielialamme vaihtelee aika ajoin - se on täysin luonnollista. Kaikki tunteemme ovat sallittuja, eikä tunteita tulisi väheksyä. Joskus kuitenkin saatamme reagoida tunteisiimme hetken mielijohteesta,…

Änkytys on muutakin kuin änkytystä ja jokaisella erilaista – puheterapiasta voi saada voimavaroja elää änkytyksen kanssa

Sinulla on varmasti jokin mielikuva änkytyksestä ja änkyttävästä ihmisestä. Mielikuva on ehkä syntynyt elokuvan, kirjan, jonkun tuttavan tai perheenjäsenen änkytyksen perusteella. Voi olla, että änkytät itse. Änkytys on puheen sujuvuuden häiriö, jolle on ominaista toistot, venytykset tai lukot – tai kaikki nämä. Änkyttävä ihminen tietää…

Vuorovaikutuksen haasteet parisuhteessa - millaista ilmapiiriä hengitämme

Hengittävä parisuhde on yhtäkuin hengittävä perhe Oletko päässyt joskus ulkopuolelta seuraamaan vuorovaikutustilannetta, jossa kahden ihmisen välillä vuorovaikutus toimii? Puhe ehkä soljuu rauhallisen sujuvasti vuorotellen eteenpäin, se tauottuu luontaisesti ja ele- ja ilmekieli puhuvat kuin samaa kieltä. Kuulijankin kehon saattaa vallata…

Terapeutti tule näkyväksi ja erottaudu massasta!

Valitseterapia.fi tarjoaa eri alojen terapeuteille mahdollisuuden tulla näkyväksi ja tarjota omaa erikoistumistaan sitä tarvitseville! Profiilin tekeminen on käytännössä nopeaa ja vaivatonta, ja voikin viedä parhaimmillaan vain kahvitauon verran, jos tarkoituksenasi on vain tulla mukaan palveluntarjoajien alati kasvavaan joukkoon…

Voiko stressiin kuolla?

Voiko stressiin kuolla? Onko stressi negatiivinen vai positiivinen asia? Stressistä aiheutetut fysiologiset reaktiot valmistelevat sinua toimimaan tehokkaammin. Hengityksen tiheneminen ei ole merkki siitä, että sinua alkaa ahdistaa vaan se on merkki siitä, että hermosolut, pieninä sotilaina, kaipaavat lisää ilmaa. Kun hengitys kiihtyy,…

Kuinka varmistaa oikea-aikainen ja nopea terapiaan pääsy?

Kuinka varmistetaan oikea-aikainen ja oireenmukainen hoito? Lähes kaikki mielenterveydenhäiriöt ovat oireiden alkaessa lieviä tai keskivaikeita. Mitä jos apua saisi jo siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran avuntarve käy mielessä? Hoidon saatavuus yhteiskunnassamme ei vastaa tarvetta ja hoitoon ohjaus ja siihen hakeutuminen vievät usein…

Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia? Kenelle se sopii?

Kun minulta kysytään, mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia oikein on, sanon usein, että terapiaa ihan tavallisille ihmisille. Sinulle tai minulle, jolla elämä on jollain lailla solmussa tai kun elämä heittelee. Terapiassa saa puhua kaikesta, mitä mielessä on. Isoista tai pienistä asioista. Niistäkin, joita ei ole uskaltanut sanoa koskaan…

Psykoterapian ja lyhytterapian erot ja yhtäläisyydet

Psykoterapia ja lyhytterapia eivät sulje pois toisiaan ja molemmille palveluille on tarvetta. Termistö voi olla harhaanjohtavaa ja sekavaa sitä tuntemattomalle ja siksi koemme vastuulliseksi kertoa niistä apua etsiville. Uskomme ihmisten valinnanvapauteen ja haluamme auttaa löytämään oikea-aikaista ja oikeatasoista apua. Kun siis pohdit…

Terapiapäiväkirja osa 2: Katse tulevaisuuteen

Toisesta terapiakerrasta alkaa olla jo sen verran aikaa, että täytyy oikein muistella, mitä silloin käsiteltiin. Terapeutillani on kuitenkin käytössä valkotaulu, johon kirjoitetaan ja piirretään käynnin aikana. Tallennan nämä kuvat aina puhelimen kameraan, niin jää jonkinlainen jälki jokaisesta käynnistä myös itselle! Tässä…

Terapiapäiväkirja osa 1: Terapeutin valinta

Pauliina Ainasoja, @ainapauliina kertoi taannoin instagram -tilillään, että hän aikoo aloittaa blogissaan uuden postaussarjan nimeltä Terapiapäiväkirja. Saimme kunnian julkaista tätä vertaistukea ja oivalluksia tarjoavaa juttusarjaa myös Valitseterapian alustalla. Jatkoa on siis luvassa. Tutustu psykoterapeutteihin tästä Aloitan uuden…

Mitä myofunktionaalinen terapia on?

Myofunktionaalisella terapialla vaikutetaan suun ja kasvojen alueen toimintaan ja pyritään korjaamaan lihastoiminnan häiriöitä, jotka ovat mahdollisesti kehittyneet pitkänkin ajan kuluessa. Terapia on yksillöllisesti suunniteltua ja perustuu laajaan toiminnan arvioon. Myofunktionaalinen terapia soveltuu hoitomuodoksi sekä lapsille että…

Leimaako autisminkirjon diagnoosin saaminen lapsen loppuelämäksi?

Tuo oli päällimmäinen ajatukseni, kun seitsemän vuotta sitten olimme sen tilanteen edessä, että emme enää saa lapsellemme apua, ellei hänellä ole hänen terveydentilaansa määrittelevää, pysyvää diagnoosia. Toivon, että tekstini saavuttaa mahdollisimman monia vanhempia, hoitajia ja opettajia, sekä päättäjiä, jotka voisivat asian eteen…

Pieni lapsi tarvitsee ruokaa muuhunkin kuin kasvamiseen

Tämän kirjoituksen näkökulma on puheterapeutin näkökulma pienen, tyypillisesti kehittyvän lapsen syömistaitojen kehittymiseen. Tekstissä kerrotut ikäkaudet ovat tutkimuksin todettuja keskimääriä, mutta on syytä muistaa myös yksilöllinen vaihtelevuus. Kirjoituksella ei haluta ottaa kantaa ravitsemukselliseen puoleen tai esimerkiksi siihen,…

Äitien hyvinvoinnin asialla - kokonaisvaltaisesti

Onko äitiysfysioterapia nimikkeenä sinulle tuttu? Mikäli vastasit kyllä, niin hienoa! Tämä tärkeä äitien hyvinvoinnin äärellä tehtävä työ on siis noussut ehkäpä omakohtaisen kokemuksen tai muun kurvin kautta esiin elämässäsi. Vastauksestasi riippumatta voisit pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä mielikuvia sinulla nousee esiin…

Psykoterapiaan pääsy vaatii uupuneelta voimavaroja

Uupuneen vastuulle jää hankkia itselleen apua ja taistella riittämättömyyden tunteesta läpi kuntoutusprosessin.   Yle kirjoitti uutisen terapiaan pääsyn prosessista. Prosessi sisältää useita vaiheita, jotka ovat psykoterapiaan pääsyä edellyttäviä. Tekstilläni haluan avata omia kokemuksiani psykoterapiaan hakeutumisesta, sekä syventää…

Miksi terapiaan pääseminen ja terapeutin löytäminen on niin vaikeaa?

Aloitin Kelan tukeman psykoterapian vuoden 2019 alussa voimakkaiden paniikkikohtausten, ahdistuneisuuden ja työuupumuksen vuoksi. Tarve psykoterapialle olisi ollut jo paljon aiemmin, mutta pätkivä hoitoketju viivytti hoitoon pääsemistä. Yritin hakeutua hoitoon jo noin vuosi aiemmin. Olin tuolloin vielä opiskelija, joten otin yhteyttä…

Syömiseen saa apua

Kaikkihan osaavat syödä, miksi siihen tarvittaisiin apua? Jopa vastasyntynyt osaa hakeutua kohti parasta ruokaansa eli äidin rintaa, mutta sen jälkeen kaikki onkin paljon monimutkaisempaa. Nälän tyydyttäminen on toki yksinkertaista, ruoan valmistus jo vaikeampaa. Vielä vaativampaa on ruokavalion koostaminen siten, että ruoan perimmäinen…

Psykoterapia ja EMDR auttoivat minua löytämään työkalut itsestäni

Aloitin terapian 18-vuotiaana traumaperäisten syiden vuoksi. Ensin kävin traumaterapiassa, jonka jälkeen siirryin integratiiviseen psykoterapiaan. Aloittaessani traumaterapian olin henkisesti huonossa kunnossa. Elämäni oli jokapäiväistä selviytymistä ja odottamista terapiaistunnosta seuraavaan. Tunsin olevani hauras, ja koko elämäni…

Mitä tekee lantionpohjan fysioterapeutti?

Lantionpohjan fysioterapia on vielä monelle kovin vieras terapiamuoto, vaikka lantionpohjan toimintahäiriöt ovatkin hyvin yleisiä. Noin 40 % naisista kärsii virtsankarkailusta ja jopa 15 % vulvodyniasta elämänsä aikana. Myös urheilijoilla tavataan paljon lantionpohjan toimintahäiriöitä, erityisesti hyppylajien harrastajilla. Lantionpohjan…

Muutakin kuin ärrän pärinää? - puheterapiatyön monipuolisuus

Lukioikäisenä ystäväni ehdotti minulle logopedian opiskelua ja puheterapeutin työtä. Vaikka ehdotus tuntui silloistenkin mielikuvieni kautta kiinnostavalta, ei minulla ollut mitään tietoa puheterapeutin työn monipuolisuudesta. Ensimmäinen mielikuva kun oli r-äännettä opettavasta tädistä (ja tämä mielikuva vaikuttaa olevan monen muunkin…

Mistä 6‒9-vuotiaiden lasten etäpuheterapian asiakaskokemus muodostuu?

”Vähän vaikeeta. Mä en yhtä hyvin näe miltä se näyttää.” ”No mä vaan tykkään jos se ois siellä ruudulla”. ” Se tietokone vaan pätkii.” ”Mua mietitytti kyl et mitä siit niinku tulee koko hommasta.” Tutustu puheterapeutteihin tästä Tutustu etäpuheterapeutteihin tästä   Asiakaskokemus muodostuu kaikesta siitä, mitä näet, ajattelet,…

Miten sanoisit, jos et osaisi puhua?

Puheterapia on kuntoutusmuoto, jolla voidaan helpottaa erilaisia kieleen ja puheeseen liittyviä häiriöitä. Puheterapeuttiin ollaan usein yhteydessä silloin, kun lapsen puheilmaisu viivästyy lapsen ollessa noin 2–3 vuoden ikäinen. Monesti puheilmaisun kehitys vauhdittuu nopeasti hyvänlaatuisen viiveen jälkeen. Toisinaan kehityshäiriö estää…

Kieli on lihas, jolla on tärkeitä tehtäviä - päivin ja öin

Suu on tutkimista, syömistä ja puhumista varten Pienen vauvan ensimmäisiä tehtäviä on saada itselleen ravintoa. Syöminen syntyy imemisrefleksin tuloksena ja vauva ei voi sitä vielä kontrolloida. Kieli liikkuu edestakaisin ja painaa rintaa suulakea vasten, jolloin maito heruu ja vauva saa ravintonsa. Myös huulet, leuka ja posket tekevät…

Tarkoitusta logoterapiasta

Arvottomuuden ja tarkoituksettomuuden kokemukseen voi löytyä apu logoterapiasta, kertoo logoterapeutti Timo Purjo. “Ihmisellä on perimmäinen tarve kokea elämänsä ja itsensä tarkoitukselliseksi”, sanoo logoterapeutti Timo Purjo. Logoterapia pureutuu ihmisen arvojärjestelmään ja auttaa kohti tarkoituksen löytymistä. Jokaisen on löydettävä…

Tunnekeskeinen pariterapia auttaa parisuhteen karikoissa

Monessa parisuhteessa on ongelmia, joihin kannattaa ja voi puuttua jo varhaisessa vaiheessa. Tunnekeskeisellä parisuhdekurssilla voi ennaltaehkäistä kriisejä, ja pariterapiassa hoitaa jo syntyneitä haavoja. Tunnekeskeinen pariterapeutti Tuula Multasuo vastaa kysymyksiin tunnekeskeisestä pariterapiasta ja parisuhdekursseista. Täältä löydät…

Fysioterapia & kuntoutus

Fysioterapia & kuntoutus -messut ja koulutuspäivät keräsivät Helsingin Messukeskukseen 3.-4.10.2018 noin 190 näytteilleasettajaa ja 4500 kävijää. Tapahtuma oli täynnä mukavaa messutunnelmaa, asiantuntijoiden puheenvuoroja sekä monipuolista messualueen tarjontaa. Niin messualueen lavoilla kuin Suomen Fysioterapeuttien järjestämillä…

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku

Vasta auringon näyttäydyttyä useampana päivänä, tajusin miten olen jo valoa ja lämpöä kaivannutkin! Auringon paistaessa ja päivän pidentyessä alkaa ulkona touhuilu innostaa taas aivan uudella tavalla. Täällä etelässä kevät tuli hetkessä ja paljasti, mitä sisällä on pitkän talven aikana jäänyt tekemättä. Toisaalta ulkona ei muistakaan,…

Kuinka teen hyvän esittelyvideon YouTubessa?

Valitseterapia.fi -sivuston uutena ominaisuutena on terapeutin mahdollisuus kertoa itsestään upotetun YouTube -videon avulla. Videon avulla takaat laatusi näkyvyyden, ja asiakkaasi saa henkilökohtaisemman kosketuspinnan toimintaasi. Tavoitteenamme on, että asiakas löytää itselle sopivan terapeutin. Kuvahan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa…