20 ahdistuksen merkkiä - Tältä ahdistus tuntuu
Ahdistus takertuu mieleen ja kehoon. Se oireilee lukuisin eri tavoin eikä aina oiretta välttämättä osaa edes yhdistää ahdistukseen. Miten tunnistaa ahdistus ja sen syyt? Mikä siihen auttaa? Lyhytterapeutti Tiina Järvikangas kertoo.
Ahdistus takertuu mieleen ja kehoon. Se koskettaa ja kalvaa. Ahdistus istuu välillä olkapäällä, toisinaan rintakehällä ja tuntuu sydämen sykkeenä nielussa asti. Vatsaan kertyy möykky epämääräistä tunnetta. Oksettaa ja itkettää. Ahdistus vie unet ja saa sanomaan sammakoita. Ahdistunut sulkeutuu ja suorittaa. Se saa säikyksi ja vainoharhaiseksi. Mieli täyttyy huolesta ja stressistä. Ei ole tilaa iloita tai mahdollista olla hetkessä läsnä. Ihmissuhteet saattavat kärsiä jatkuvan huolipuheen, ärtyneisyyden tai vetäytymisen vuoksi. Ahdistus luo rauhattomuutta sisäisesti ja ulkoisesti.
Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteille
Ahdistavaa tunnetta voi olla vaikea määrittää ja haastava sanoittaa. Ahdistus voi olla yhden tai monen asian aiheuttamaa epämääräistä tunnetta.
Ahdistuksen merkkejä voivat olla muun muassa:
- 1. jatkuva murehtiminen
- 2. huoliajatukset
- 3. levottomuus
- 4. uhan tunne mielessä ja kehossa
- 5. jännittyneisyys
- 6. verenpaineen nousu
- 7. vatsaoireet
- 8. hikoilu
- 9. sydämentykytys
- 10. huimaus
- 11. hikoilu
- 12. hengenahdistus
- 13. puristus rinnassa
- 14. vapina
- 15. pahoinvointi
- 16. kuolemanpelko
- 17. keskittymisvaikeudet
- 18. ärtyneisyys
- 19. levottomuus
- 20. vaikeus nukahtaa ja pysyä unessa
Mistä tunnistan ahdistuksen?
Elämän varrella tulee eteen stressaavia elämäntilanteita ja vaiheita, joiden aikana mielemme on kuormittunut ja ahdistunut. Kuormittunut mieli lisää häiritseviä ja kielteisiä ajatuksia ja vaikuttaa kehoon, mielen tasapainoon ja ihmissuhteisiin.
Voimme myös ylisuorittaa väsymiseen saakka paetaksemme ahdistavia ajatuksia tai tunteita. Kierrämme ajatuksissamme kehää ja ulospääsyä ahdistavasta ajatuskierteestä on vaikea löytää.
Psyykkisesti saatamme olla jännittyneitä, levottomia, pelokkaita tai mielemme poukkoilee rauhattomasti. Fyysisesti saatamme hikoilla, saada iho-oireita, kärvistellä vatsakivussa, kärsiä epätasaisesta pulssista tai kokea esimerkiksi huimausta. Koska olemme kokonaisuuksia mielen ja kehon yhteistyössä, kaikkien ahdistuksen aiheuttamien tuntemusten ja tunteiden vaikutus vointiimme on kiistaton.
Kun itsetuntemuksemme kasvaa, opimme erottamaan omaa hyvää oloamme tukevia elementtejä. Opimme myös rajaamaan ja hidastamaan, kun kuormamme kasvaa ja tunnistamme ahdistuksen tuntemuksia.
Ahdistuksen tunteella on meille jokin viesti. Kehon reagoidessa rauhattomuudella tai mielen kerätessä huoliajatuksia epätavallisen paljon, on syytä pysähtyä ja kuunnella itseä. Ohimenevän ahdistuksen tunteen hoitamisessa voimaannuttavat ajatukset ja teot helpottavat, ja ahdistus menee yleensä omalla painollaan ohitse. Elämänhallintaa haastavaan, pidempikestoiseen ahdistukseen kannattaa hakea ajoissa apua. On tärkeää, että opimme erottamaan luonnollisena osana elämään kuuluvan tilapäisen ahdistuksen tunteen sekä hoitoa vaativan ahdistuneisuushäiriön eroja.
Milloin kannattaa hakea apua?
Ahdistus on meille kaikille ajoittain tuttu epämääräisesti kalvava olotila, joka kuuluu haastaviin elämäntilanteisiin. Ahdistuksen tunteen vahvuus voi vaihdella pienestä jännityksestä paniikkihäiriöön. Useimmiten, kun haastava elämäntilanne tai tapahtuma helpottaa, ahdistus lievittyy ja häviää.
Jos ahdistuneisuus pitkittyy, on voimakasta ja häiritsee toimintakykyä, voi kyseessä olla kyseessä ahdistuneisuushäiriö, johon kannattaa lähteä pikimmiten hakemaan apua.
Terveydenhuollon ammattilaiset ja terapeutit voivat auttaa ahdistuksen tunteesi kanssa. Ahdistuneisuushäiriötä voidaan helpottaa hoidollisin menetelmin esimerkiksi terapiassa tai lääkärin määräämän lääkityksen avulla. Terapiassa ahdistuneisuushäiriötä hoidetaan muun muassa harjoittelemalla ahdistuksen säätelykeinoja. Terapiassa puretaan myös niitä ajatusmalleja ja -kaavoja, jotka vahvistavat tai ylläpitävät ahdistusta.
Mitä voin itse tehdä?
Voimme vaikuttaa ahdistuksen tunteen säätelyyn osittain valintojen kautta. Elämän tasapaino ja peruspilareista huolehtiminen helpottavat tilapäisen ahdistuksen tunteen kanssa elämisessä. Kun resilienssimme eli psyykkinen joustavuutemme on hyvä, kantokykymme kasvaa.
Elämän ikävämpien tapahtumien keskellä ahdistuksen tunne ei ole aina vältettävissä. Jos tunne on tilapäinen, on tärkeää, että huolehdit itsestäsi erityisellä rakkaudella. Ahdistuneen mieli tarvitsee hyvää ympärilleen, kauniita ajatuksia ja tekoja. Paljon hellyyttä ja huolenpitoa. Voit myös rakentaa elämääsi elementtejä, joiden avulla tilapäisessä notkahduksessa voit säilyttää resilienssisi paremmin. Myös hyvien ajatusten ruokkiminen ja itsemyötätunto ovat tärkeitä tukipilareita. Ethän epäröi puhua ahdistuksestasi lääkärille tai terapeutille.
Muista nämä, kun ahdistaa tai haluat ennaltaehkäistä ahdistusta:
- 1. Tarkista elintavat ja tee pieniä muutoksia parempaan.
- 2. Nuku rentoudu ja lepää tarpeeksi.
- 3. Liiku ja pidä fysiikkasi kunnossa.
- 4. Elä arvojesi mukaista elämää.
- 5. Vältä päihteitä.
- 6. Kuuntele itseäsi, ole myötätuntoinen.
- 7. Harjoittele näkökulman vaihtamista, treenaa hyvän huomaamisen taitojasi.
- 8. Hidasta ajoissa tahtia!
- 9. Vältä kiirettä ja sähläämistä.
- 10. Hae apua pitkittyneeseen ja elämäniloasi syövään ahdistukseen.
Kirjoittaja Tiina Järvikangas on lyhytterapeutti, erityisopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja, Suomalainen eroseminaari -ohjaaja. Voit tutustua häneen täällä, hänen verkkosivuillaan tai Instagramissa @terapiatoive.
Tutustu lyhytterapeutteihin tästä
Tutustu psykoterapeutteihin tästä
Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi