Äitien hyvinvoinnin asialla - kokonaisvaltaisesti

Kuva: Äitien hyvinvoinnin asialla - kokonaisvaltaisesti

Onko äitiysfysioterapia nimikkeenä sinulle tuttu? Mikäli vastasit kyllä, niin hienoa! Tämä tärkeä äitien hyvinvoinnin äärellä tehtävä työ on siis noussut ehkäpä omakohtaisen kokemuksen tai muun kurvin kautta esiin elämässäsi.

Vastauksestasi riippumatta voisit pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä mielikuvia sinulla nousee esiin äitiysfysioterapiasta. Lantionpohjan tutkiminen? Suorien vatsalihasten erkauman kuntouttaminen? Jumppaohjeet? Kenties hierontaan tai arpien käsittelyyn liittyvät mielikuvat? Vai jotain ihan muuta?

Tutustu fysioterapeutteihin tästä

Yhtä oikeaa vastausta ei tähän luonnollisestikaan ole. Äitiysfysioterapia voi nimittäin olla kaikkea edellä mainittua tai vain jotain näistä. Tämä johtuu siitä, että tutkimis- ja hoitoprosessi vastaanotolla on aina yksilöllinen, joten jokaisen asiakkaan henkilökohtaisten haasteiden ja vahvuuksien kanssa fysioterapia muodostuu aina omanlaisekseen kokonaisuudeksi.

 

Äitiysfysioterapia ja sen hyödyt pähkinänkuoressa

Tiivistetysti voisi sanoa äitiysfysioterapian olevan fysioterapiaa äidin hyvinvoinnin äärellä; äidin terveyden ja hyvinvoinnin tukemista ja edistämistä kokonaisvaltaisesti niin raskausaikana kuin synnytyksen jälkeen. Fysioterapia, tutkiminen sekä hoito pohjautuvat tutkittuun tietoon ja käytännön toteutus tapahtuu aina asiakkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen, yhteistyöllä. Kantavina ja tärkeinä äitiysfysioterapian perusasioina esiin voisi nostaa mm. kuulluksi tulemisen, kiireettömyyden, hyväksyvän ja kannustavan ilmapiirin.

Raskausajan hyvinvointi, liikunta ja harjoittelu sekä synnytyksestä palautumisen tukeminen ovat konkreettisia äitiysfysioterapian aihealueita. Monet äitiysfysioterapian äärellä työskentelevät ovat perehtyneet myös lantionpohjaan, sen toimintaan, mahdollisiin toimintahäiriöihin sekä harjoittamiseen. Suorien vatsalihasten erkauma, keskivartalon toimintahäiriöt sekä niiden kuntoutus, samoin kuin hengityksen äärellä työskentely ovat lisäksi tuttuja teemoja äitiysfysioterapiassa. Arpien hoito (mm. sektio ja episiotomia) on myös tärkeää ja auttaa usein kuntoutuksen etenemistä.

Vastaanotolle tuleva voi siis hyötyä fysioterapiasta kipujen (esim. lantion alueen, selän tai niska-hartiaseudun) helpottumisena, lantionpohjan ja keskivartalon toiminnan paranemisena, yleisen jaksamisen lisääntymisenä sekä arjen ergonomian (imetys, kantaminen) parantumisena. Ja mikä parasta, meitä äitien kanssa työskenteleviä fysioterapeutteja on monenlaisia! Näin on siis mahdollista hakeutua juuri sille fysioterapeutille, jonka kokee itselleen sopivaksi.

Pitääkö sitten aina olla jokin ongelma tai vaiva, jotta voi tulla äitiysfysioterapiaan? Ei todellakaan tarvitse. Monet äidit haluavat ihan vain kartoittaa omaa tilannettaan esimerkiksi synnytyksen jälkeen ja saada tietoa siitä missä mennään palautumisen kanssa sekä vinkkejä, miten edetä vaikkapa liikunnan suhteen.

 

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Mikä tahansa uusi asia, kuten ensimmäistä kertaa äitiysfysioterapiaan tulo, jännittää suurinta osaa meistä aivan varmasti. Hyvä on kuitenkin muistuttaa itselleen, että fysioterapeutti on vastaanotolla juuri sinua varten ja haluaa aivan varmasti tehdä olosi mahdollisimman mukavaksi ja rauhalliseksi. Jokaisella meillä äitien hyvinvoinnin äärellä työskentelevällä on omat toimintatapamme ja käytäntömme; tiettyjä perusasioita vastaanotolla yleensä kuitenkin käydään läpi.

Ensimmäistä kertaa vastaanotolle tullessasi sinut usein ohjataan esitietolomakkeen äärelle, jossa pääset mm. kertomaan itsestäsi, kuvailemaan taustojasi, miksi olet tullut vastaanotolle ja myös nostamaan esiin toiveitasi fysioterapian suhteen. Kasvotusten tehtävä kattava haastattelu ja keskustelu vielä tarkentavat ja syventävät tätä. Huolellinen tutkiminen kuuluu myös luonnollisesti vastaanoton ytimeen ja mm. asento, ryhti sekä hengitys ovat asioita, joihin vastaanotolla perehdytään usein tarkemmin. Näiden lisäksi lantionpohjan ja keskivartalon toiminta kiinnostavat. Lantionpohjaa voidaan tutkia käsin housujen päältä ulkoisesti, sisätutkimuksen kautta tai vaihtoehtoisesti ultraäänikuvantamisen tai biopalautteen (esim. EMG) avulla. Keskivartalon, vatsalihasten ja jännesauman palpointi eli tunnustelu sekä testaaminen ovat usein osana vastaanotolla tehtävää tutkimusta. Lisäksi monesti tehdään erilaisia liiketestejä selvittämään kehon toimintaa ja käyttäytymistä. Vastaanotolla ei koskaan tutkita ketään tavalla, jota asiakas ei halua tai koe itselleen sopivana; tutkimukset tehdään aina vain asiakkaan luvalla. Voit siis luottaa olevasi turvallisissa käsissä.

Kaikki tutkiminen ja selvittely tähtää siihen, että löydetään jokaiselle asiakkaalle sopiva, yksilöllinen etenemistapa kuntoutukseen. Fysioterapeutti voi ohjata mm. erilaisten liikeharjoitteiden, rentoutumisen, lantionpohjan tai vaikkapa hengitysharjoitusten äärelle. Ergonomian parantamiseen tähtäävät harjoitteet, arpien hoito tai faskioiden sekä lihasten käsittely voivat myös kuulua keinovalikoimaan vastaanotolla. Jatkokäynneillä luonnollisesti seurataan edistymistä.

 

Oma rentoutumishetki

Monilta äitien hyvinvoinnin parissa työskenteleviltä fysioterapeuteilta löytyy palveluistaan raskausaikaan tai synnytyksen jälkeiseen aikaan suunnattuja käsittelyjä, joissa voivat tekijästä riippuen korostua esim. hieronta- tai muut hoitotekniikat. Käsittelystä voi saada apua mm. liitoskipuihin sekä lantion ja alaselän alueen kiputiloihin/kireyksiin. Käsittelyn avulla voidaan myös edistää kehon palautumista synnytyksen jälkeen ja helpottaa vaikkapa niska-hartiaseudun vaivoja. Tällaisen äidin oman rauhallisen rentoutumishetken jälkeen oloa on kuvailtu mm. taivaalliseksi, syvärentoutuneeksi, ihanaksi, elastiseksi ja onnelliseksi. Sydän itsellä aina läikähtää, kun näin mahtavia fiiliksiä kuulee asiakkaalla nousseen esiin!

Otathan siis rohkeasti yhteyttä äitien hyvinvoinnin parissa työskentelevään fysioterapeuttiin; hän tekee työtä sinun parhaaksesi.

Kirjoittajan esittely:

Kirjoittaja on äitien hyvinvointiin ja lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti sekä pilatesohjaaja Leena Syrjälä. Leena pyörittää Turussa yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa omaa Oasis Pilates & Yoga studiota, jonka tiloissa hän myös pitää fysioterapiavastaanottoaan.

Tutustu terapeuttiin: Leenä Syrjälä

Tutustu fysioterapeutteihin

 

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi