Traumasensitiivisen seksuaaliterapeutin vastaanotolla

Kuva: Traumasensitiivisen seksuaaliterapeutin vastaanotolla

 

Hengähdä hetkeksi kanssani.. nenän kautta sisään, lasketaan yhdessä kolmeen mielessä. Jos tuntuu vaikealta, voit laskea sen verran kuin sinusta hyvältä tuntuu tai olla laskematta. Juuri niin kuin nyt on hyvä. HYVÄ. Nyt hengitetään ulos… nenän kautta, voit myös hengittää suun kautta.. lasketaan yhdessä viiteen. Voit taas laskea sen verran kuin tuntuu hyvältä, tai olla laskematta. Juuri tässä hetkessä, nyt, niinkuin on hyvä sinusta itsestäsi. Olet aivan turvassa tässä hetkessä hengittäessäsi. Se mitä sinulle on tapahtunut, ei ole tässä hetkessä. Sinä olet selvinnyt siitä. Miltä sinusta tuntuu juuri nyt, tässä hetkessä? Kehossasi? 

SEKSUAALISUUDEN JA TRAUMAN KOHTAAMINEN 

Useasti vielä ilmassa on ajatus tai paremminkin se tuntuu myytiltä, että seksuaalisuus on seksiä. Kyllä, sitä ei tarvitse kieltää, välillä koko seksuaalisuus tuntuu myytiltä, mutta seksi on todellakin osa ihmisen seksuaalisuutta. Seksuaalisuutta voidaan pitää liimana kaiken ihmisen mielen, kehon, liikkeen, syömisen, menneen ja tulevan välissä. Yksinkertaisesti seksuaalisuus vaikuttaa kaikkeen ja kaikki vaikuttaa seksuaalisuuteen. 

Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteille

Seksuaaliterapiakoulutukseni on koostunut kaksivuotisesta prosessikoulutuksesta. Ensimmäisenä vuonna, jolloin valmistutaan seksuaalineuvojiksi, opiskelimme traumojen ja kehon ja mielen yhteyden lisäksi muun muassa seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä, seksuaalisuuden puheeksiottoa, seksuaalioikeuksia, seksuaalietiikkaa, seksologian ilmiöitä, myönteisen ja turvallisen yhteistyösuhteen luomista ja niin edelleen. 

Itse aloitin heti sen jälkeen seksuaaliterapeuttikoulutukseni. Omassa koulutuksessani keskityttiin trauma-, keho- ja integratiiviseen orientoitumiseen. Vaikka olemme opiskelleet kaksi vuotta traumoista ja siihen liittyvistä asioista, emme ole traumaterapeutteja, mutta siitä nimitys traumasensitiivinen seksuaaliterapeutti. Seksuaaliterapeuttina koen, että traumaorientoituminen viitekehyksenä on oleellinen näkökanta seksuaaliterapiaan, sillä me jokainen kannamme jonkinlaista traumaa sisällämme. 

Seksuaalisuuden, sukupuolen, eroottisten mieltymysten, kehojen, erilaisten suhteiden ja perheiden, itseellisyyden sekä elämän moninaisuuden teemat näyttäytyvät aina seksuaaliterapiassa. Nämä teemat ovat varmasti jokaiselle seksuaalineuvojalle ja -terapeutille tuttuja teemoja. 

Miten minun lähestymistapani seksuaaliterapeuttina eroaa muista? Joku voi sanoa, että ei millään tapaa. Asiakkaiden ja ihmisten kysyessä hiljaisesti tai suoraan, vastaan aina, että olen sateenkaariterapeutti. Tällä kerron mahdollisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville sekä omaa identiteettiä miettiville ihmisille, että en ajattele binäärisesti ja kanssani saa olla turvassa aivan omana itsenään. Näkisin, että oma kokemukseni sateenkaarevan elämän tallaajana antaa tähän arvokasta kokemuspintaa ja herkkyyttä olla kuulemassa pintaa syvemmällä olevia tuntoja ja syviä ajatuksia, jotka eivät välttämättä ole vielä nousseet tiedostamattomasta tietoisuuteen.

Useimmat kanssani omaa elämänsä tilannetta purkavat ja miettivät ihmiset ovat myös seksuaalisesti kaltoinkohdeltuja, raiskattuja, he ovat perhe- ja läheissuhdeväkivallan kokijoita. Traumat ovat yksi keskeisin aihe joiden ympärillä pyörimme, rauhassa, ilman, että jäisimme niitä purkamaan liiemmiksi. 

Eräs kanssani työskentelevä totesi useampaan kertaan, että “tanssimme traumojen kanssa” Tanssi on oiva metafora yhteiselle tekemiselle, terapiasuhteelle ja sille mitä tässä suhteessa tapahtuu. 

Kaikissa seksuaalisuuteen liittyvissä väkivaltatapauksissa terapiatyöni on osa suurempaa palvelukokonaisuutta, sillä nämä vaativat lisäksi mielenterveyspalveluita kuten vaikkapa psykoterapiassa käymistä. 

MITÄ KAUTTA ASIAKKAAT HAKEUTUVAT SEKSUAALITERAPIAAN 

Omat asiakkaani tulevat harvemmin terveyspalveluiden lähettämänä. He ovat etsineet itselleen apua internetistä ja sosiaalisesta mediasta tai kuulleet suosituksia paikkakunnan seksuaaliterapeuteista. Nämä ovat yleisimmät reitit, sillä seksuaaliterapiaa harvoin saadaan maksusitoumusta, vaikka sekään ei mahdotonta ole, jos voidaan osoittaa, että ihmisen elämän tapahtumat vaikuttavat hänen seksuaalisuuteensa. Ja yleensähän ne vaikuttavat. 

Jokainen ihminen asettaa terapialleen omat tavoitteet, joita kohti työskennellään rauhassa. Tavoitteet voivat tarkentua tai muuttua terapiatyöskentelyn aikana. Tavoitteita peilataan terapiatyöskentelyssä ja terapian edetessä. Mietitään yhdessä, ovatko alussa kirjatut tavoitteet vielä päätavoitteita, vai onko jotain muuta ilmaantunut. 

SEKSUAALITERAPIA ON TAVOITTEELLISTA TERAPIAA ASIAKKAAN EHDOILLA 

Seksuaaliterapian olennaisimpiin, voisiko sanoa tavoitteisiin, liittyy ihmisen mielekkään seksuaalisuuden palautuminen. Joillekin se voi tarkoittaa kykyä nauttia omassa kehossaan - itsessään olemista, joillekin se voi olla kykyä liittyä toiseen ihmiseen -kumppaniin, joillekin se on aistien heräämistä nauttimaan taas kevään tuoksuista, joillekin se voi olla että löytää itsensä sateenkaaren alta. Kaikilla tämä on jotain uniikkia, eteenpäin vievää energiaa, jossa tunnemme ja tunnistamme itsemme. 

Tärkeimpänä seksuaaliterapeutin ja muidenkin terapeuttien tehtävänä on olla majakka sumussa ja pimeydessä. Peili, josta asiakas voi tarkistaa olemassaolonsa. Tarvittaessa terapeutti on myös tiennäyttäjä ja tukija, kun ihmisten suuntavaistot menevät sekaisin ja maa vajoaa jalkojen alta. 

Hengitä kanssani… tuntuuko hengittäminen nyt miltä? Jatka hengitystä, HYVÄ. Muistatko, kun mietimme turvallista paikkaa mielessäsi, johon voit aina palata, kun tarvitset turvaa, aikaa itsellesi, hetken aikaa hengittää.. Pystytkö saamaan kiinni tästä paikasta? Jos sinusta tuntuu, että se on nyt vaikeaa, se ei haittaa. Anna itsellesi lupa muistaa silloin, kun sen hetki tulee tietoisuuteen. Jatketaan hengitystä… Alamme palata tähän hetkeen, voit palata hetki hetkeltä enemmän tietoiseksi kehostasi.

Kirjoittajan esittely:

Ansku Luostarinen on traumasensitiivinen seksuaaliterapeutti ja tuleva pariterapeutti. Yhteisöpedagogina hän on aina tehnyt töitä ihmisten kanssa, varsinkin nuorten, nuorten aikuisten ja seksuaalisuus on kuulunut osaksi hänen työtään jo ennen terapeutiksi kouluttautumista.  Ansku pitää itseään aktiivisena ja rauhallisena seksuaaliterapeuttina, joka on aina valmis kuulemaan hiljaisimmatkin kertomukset. Tutustu Anskun Valitseterapian profiiliin tästä.

Tutustu seksuaaliterapeutteihin ja -neuvojiin

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi