Tunnekeskeinen pariterapia auttaa parisuhteen karikoissa
Monessa parisuhteessa on ongelmia, joihin kannattaa ja voi puuttua jo varhaisessa vaiheessa. Tunnekeskeisellä parisuhdekurssilla voi ennaltaehkäistä kriisejä, ja pariterapiassa hoitaa jo syntyneitä haavoja. Tunnekeskeinen pariterapeutti Tuula Multasuo vastaa kysymyksiin tunnekeskeisestä pariterapiasta ja parisuhdekursseista.
Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteille
Mitä on tunnekeskeinen pariterapia?
Tunnekeskeisen pariterapian tavoitteena on viedä pari turvattomasta suhteesta kohti turvasatamaa. Terapiassa voi ilmaista pelkojaan ja tarpeitaan turvallisessa ilmapiirissä. Kiintymyssuhdeteoriaan perustuva terapiamuoto kestää puolesta vuodesta vuoteen. Terapiamuoto painottaa tunteiden ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen merkitystä parisuhteelle. Turvalliseen parisuhteeseen löydetään kolmen eri vaiheen aikana.
Millaisia ovat terapian eri vaiheet?
Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan parin näkyvää käytöstä ja reaktioita, sekä niistä herääviä ajatuksia. Tavoitteena on katkaista kielteisen vuorovaikutuksen kehä. Toisessa vaiheessa lähennytään kumppania, ja käsitellään sekä tunnistetaan pehmeitä tunteita suojatunteiden alla. Pari on saanut kielteisen kehän pysähtymään ja ilmapiiri kotona on parantunut. Kolmas vaihe vahvistaa syntynyttä hyvää ja turvallista suhdetta, ja etsii ratkaisuja ongelmiin.
Mitä tunnekeskeisessä pariterapiassa tehdään?
Terapiassa tutkitaan ja jaetaan kummankin puolison kokemuksia ja tunteita. Pari käy tapaamisissa sekä yhdessä, että erikseen. Tunnekeskeisessä pariterapiassa käydään yleensä 8-20 kertaa.
Kenelle terapiamuoto sopii?
Tunnekeskeinen pariterapia sopii pareille, jotka kokevat, että heidän suhteessaan on ongelmia. Puolisoiden voinnin ja jaksamisen täytyy mahdollistaa terapiakäynnit. Jos suhteessa on väkivaltaa, tunnekeskeinen pariterapia ei sovellu parille.
Millaisissa parisuhteen ongelmissa tunnekeskeinen pariterapia auttaa?
Terapia auttaa monenlaisissa elämän myrskyissä, jotka vellovat joko parisuhteessa tai sen ulkopuolella. Tunnekeskeisestä pariterapiasta voi saada apua esimerkiksi uusperhe- ja sukulaissuhteiden sekä perhe-elämän ristiriitoihin, erilleen kasvamisen tunteeseen, riitaisuuteen, traumoihin ja niiden työstämiseen ja erimielisyyksiin rahankäytössä tai kasvatuksessa.
Mitä tunnekeskeisyys tarkoittaa?
Terapiassa työstetään ja opitaan ymmärtämään sekä omia että kumppanin tunteita ja kokemuksia. Pinnalla ovat usein suojatunteet, joilla peitellään pehmeitä tunteita. Usein ihminen ei itsekään tunnista pehmeitä tunteitaan, pelkojaan ja tarpeitaan.
Mitä tunnekeskeisillä parisuhdekursseilla tehdään?
Viikonlopun mittaisella kurssilla pääosassa on puolisoiden keskinäinen työ ja heille annettavat tehtävät. Kurssilla on yleensä kaksi tai kolme paria sekä ohjaaja. Parisuhdekurssilla saa vertaistukea sekä ohjaajan apua parisuhteen ongelmiin.
Millaisiin asioihin kurssilla keskitytään?
Parisuhdekurssilla esimerkiksi havainnoidaan kielteisen vuorovaikutuksen kehää, ja saadaan kerroksittainen kuva vaikkapa riidan kulusta. Kurssilla voidaan myös tunnustella ja kokeilla kalvavia asioita, keskustella seksuaalisuudesta, sekä pyytää ja saada anteeksi. Lopuksi vahvistetaan myönteisiä asioita suhteessa, ja asetetaan kompassi tulevaan.
Kenelle kurssi on tarkoitettu?
Kurssi on hyvä alkuvaiheen apu ennen ongelmien syventymistä, ja se sopii useimmille pareille.
Teksti: Heidi Niemi
YTM Tuula Multasuo on pätevöitynyt tunnekeskeinen pariterapeutti sekä pari- ja perhepsykoterapeutti. Multasuo pitää vastaanottoaan Kempeleessä.
Tutustu terapeuttiin: Tuula Multasuo.
Tutustu seksuaaliterapeutteihin ja -neuvojiin
Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi