Mitä tekee lantionpohjan fysioterapeutti?

Kuva: Mitä tekee lantionpohjan fysioterapeutti?

Lantionpohjan fysioterapia on vielä monelle kovin vieras terapiamuoto, vaikka lantionpohjan toimintahäiriöt ovatkin hyvin yleisiä. Noin 40 % naisista kärsii virtsankarkailusta ja jopa 15 % vulvodyniasta elämänsä aikana. Myös urheilijoilla tavataan paljon lantionpohjan toimintahäiriöitä, erityisesti hyppylajien harrastajilla. Lantionpohjan toimintahäiriöt usein vaikuttavat hyvin kokonaisvaltaisesti elämään. Oireet voivat estää esimerkiksi liikunnan harrastamista tai sosiaalista kanssakäymistä. Koska lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein kiusallisia vaivoja ja arkoja asioita, niihin ei myöskään haeta helposti apua.

Tutustu fysioterapeutteihin tästä

Tutustu lantionpohjan fysioterapeutteihin tästä

 

Raskausaikana ja synnytyksien jälkeen sain myös omakohtaista kokemusta suoran vatsalihaksen erkauman kuntouttamisesta sekä lantionpohjalihasten lihasvoiman merkityksestä. Huomasin, että nämä ovat asioita, joista edelleen puhutaan liian vähän erityisesti terveydenhuollossa. Sainkin kipinän jatkokouluttautua lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutiksi.

Lantionpohjan fysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa, jonka tavoitteena on hoitaa lantionpohjan terveyttä.  Lantionpohjan fysioterapiassa ohjaus, neuvonta ja kuntoutus pohjautuvat tutkittuun tietoon. Lantionpohjan fysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut lantionpohjan anatomiaan ja terveyteen. Yleisin syy hakeutua lantionpohjan fysioterapiaan on virtsan- tai ulosteenkarkailu. Virtsankarkailuun voi vaikuttaa synnytys, ylipaino, tupakointi, hormonit, krooninen yskä ja erityisesti lantionpohjan lihasten lihasvoiman heikkous.

 

Kenelle lantionpohjan fysioterapia sopii

Lantionpohjan fysioterapiaan voi hakeutua missä vain ikävaiheessa, niin nainen kuin mieskin. Fysioterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Lantionpohjan fysioterapiaan voi tulla myös synnytyksen jälkeiseen fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen.

Yleisimpiä syitä hakeutua lantionpohjan fysioterapiaan ovat seuraavanlaiset oireet:

·       virtsan ja ulosteen tahaton karkailu

·       tiheä virtsaamistarve (yliaktiivinen virtsarakko)

·       ylijännittyneet lantionpohjalihakset

·       tunnottomuus lantionpohjassa

·       lantion- ja alaselän alueen kivut tai yhdyntäkivut

·       vulvodynia ja endometrioosi

·       gynekologiset laskeumat

·       eturauhasvaivat

·       ummetus

 

Mitä lantionpohjan fysioterapiassa sitten tehdään?

Lantionpohjan fysioterapiassa ensiksi haastatellaan ja tutkitaan. Hoitomuotona esimerkiksi virtsankarkailuun voidaan käyttää biopalauteharjoittelua, joka on hyvin tehokas hoitomuoto. Biopalauteharjoittelu parantaa tietoisuutta lantionpohjalihasten aktivaatiosta. Biopalauteharjoittelu auttaa myös ylijännittyneiden lantionpohjanlihasten rentouden hahmottamisessa. Lisäksi lantionpohjan fysioterapiassa voidaan käyttää mm. sähkökipuhoitoa, rentoutusterapiaa ja terapeuttista harjoittelua. Terapiassa edetään rauhallisesti asiakkaan toiveiden mukaisesti ja on tärkeää, että fysioterapeutti on läsnäoleva ja kuuntelee sekä ymmärtää asiakasta kokonaisvaltaisesti. Lantionpohjan vaivojen kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan niihin löytyy aina apua!

 

Teksti: 

Riikka Berg, lantionpohja- ja äitiysfysioterapeutti sekä fysiovalmentaja

Into Hyvinvointi, riikka@intohyvinvointi.fi

Tutustu terapeuttiin: Riikka Berg

Tutustu fysioterapeutteihin

Tutustu lantionpohjan fysioterapeutteihin

 

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi