Fysioterapia & kuntoutus

Kuva: Fysioterapia & kuntoutus

Fysioterapia & kuntoutus -messut ja koulutuspäivät keräsivät Helsingin Messukeskukseen 3.-4.10.2018 noin 190 näytteilleasettajaa ja 4500 kävijää. Tapahtuma oli täynnä mukavaa messutunnelmaa, asiantuntijoiden puheenvuoroja sekä monipuolista messualueen tarjontaa. Niin messualueen lavoilla kuin Suomen Fysioterapeuttien järjestämillä koulutuspäivillä keskustelun aiheina oli tällä hetkellä fysioterapian ja kuntoutuksen saralla paljon puhuttavia ja tärkeitä aiheita, kuten vuorovaikutus asiakkaan ja fysioterapeutin välillä, fysioterapian vaikuttavuus, asiantuntijuus sekä etäkuntoutuksen mahdollisuudet.

Tutustu fysioterapeutteihin tästä

Fysioterapeuttina työskentelen Kelan harkinnanvaraisen yksilökuntoutuksen parissa, jossa asiakkaani ovat pääasiassa työikäisiä, jo pidempään tuki- ja liikuntaelimistön laaja-alaisten ongelmien kanssa kamppailleita henkilöitä. Usein pitkään jatkuneeseen kipuun liittyy myös mielenterveyden haasteita, jolloin olisi tärkeää nähdä asiakas kokonaisuutena, ei ainoastaan kipeänä olkapäänä tai jäykkänä selkänä. Tapio Ojala (TtT, ft OMT) korosti omassa luento-osuudessaan hyvän vuorovaikutuksen tärkeyttä. Vuorovaikutus ei ole pelkästään puhetta, vaan myös kehoviestintää, ilmaisutapaa ja tiedostamattomia mekanismeja. Hyvän asiakassuhteen kannalta on todella tärkeää, että asiakas kokee tulleensa kuulluksi.

Toinen oman työni kannalta kiinnostava aihealue oli pelko liikkumisen ja kuntoutumisen esteenä, jota Eira Karvonen (ThM, ft OMT) ja Petteri Koho (ft OMT) osuuksissaan käsittelivät. Vaikka nykyään on olemassa valtavasti tietoa liikkumisen hyödyistä eri sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa, törmään työssäni usein liikkumista kohtaan koettuun pelkoon. Esimerkiksi selkäkipuun liittyy usein virheellisiä uskomuksia, kuten se, ettei selkäkipuinen saisi liikkua. Ihminen on luotu liikkumaan, mihin meidän fysioterapeuttien tulisi asiakkaita rohkaista. Liikkumisen pelkoa voi vähentää fysioterapeutin tarkka tutkiminen, selitys kivun mahdollisista syistä sekä ohjaus siihen, mitä asiakas voi itse turvallisesti tehdä kivun vähentämiseksi.

Verkostoitumisen ja alan ajankohtaisista asioista keskustelun mahdollistamisen kannalta tämän kaltaiset suurtapahtumat ovat tärkeitä. Messujen puolella pääsi myös itse kokeilemaan muun muassa uusimpia apuvälineitä ja kuntoutusta varten luotuja pelejä. Mukaan lähti myös kassillinen mielenkiintoista luettavaa – ja ehkä muutama suklaakin.

Kirjoittajan esittely:

Olen 30-vuotias fysioterapeutti Oulusta. Työskentelen Medifamilia Oy:n järjestämillä Kelan harkinnanvaraisilla yksilökuntoutusjaksoilla ja satunnaisesti pääsen vierailemaan myös erityislasten sopeutumisvalmennuskursseilla. Tällä hetkellä opiskelen työn ohella ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Oulun seudun ammattikorkeakoulun Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmassa. Sydäntäni lähellä ovat liikkuminen (mm. tanssi, lenkkeily, kuntosali), hyvä ruoka ja matkustelu. Olen seurannut lähietäisyydeltä Valitseterapia -palvelun kehittymistä ja näen tärkeänä, että kuntoutuksen saatavuutta parannetaan.

Tutustu fysioterapeutteihin

 

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi