Rakkauden Supervoimat, ADHD ja Parisuhteen Tasapaino
Rakkauden Supervoimat, ADHD ja Parisuhteen Tasapaino
Parisuhteet – miten lisätä parisuhde-elämän pitokykyä ja pitää omaa hyvinvointia yllä?
Oletko parisuhteessa tai suhteessa ylipäänsä neuroepätyypillisen, tavallisimmin ADHD-oireisen kumppanin kanssa? Tai tunnistatko itsessäsi neuroepätyypillisiä oireita, jotka tuovat haasteita parisuhteisiin, ihmissuhteisiisi ylipäätänsä ja ulottuvat oikeastaan kaikille elämänalueillesi?
ADHD-oireisen erityisyys ja voimavarat
Tiedämme, että neuroepätyypilliset oireet tuovat mukanaan erityisiä piirteitä, joista osaa voi sanoa eteenpäin ajaviksi ja oikein valjastettuina positiivisiksi supervoimiksi. Esimerkiksi, voit keskittyä rakentamaan yritystäsi, opintojasi, taloasi tai oikeastaan mitä tahansa kiinnostuksen kohdettasi uupumatta ja pitkäkestoisesti - kunnes olet saanut valtavan tyydytyksen saavutettuasi maalisi. Se voi olla esimerkiksi uusi rakennettu koti, uusi startup-yritys tai uusi parisuhde/monisuhde. Erityistä ihmissuhteiden osalta on tunne, että juuri tämä menossa oleva suhde nostaa sinut mielestäsi seuraavalle aivan uudelle tasolle seurustelussa, seksielämässäsi, yhteisen ymmärryksen jakamisessa, telepaattisissa pohdinnoissa. Saatat ehkä tuntea, että sinua ei ole kukaan, koskaan tällä planeetalla ymmärtänyt niin kuin partnerisi. Kertakaikkisen voimaannuttavia asioita, joista myös kumppanisi ja nauttii valtavasti ja voimaantuminen on molemmin puolista.
ADHD oireiden nurjat puolet
Entäpä sitten se oirekirjojen toinen puoli – se joka heittää jatkuvalla syötöllä kapuloita rattaisiin, estää suhteen syvenemistä, tuo mukaan esimerkiksi riippuvuuksia, käyttäytymisen, tunne-elämän tasapainon ja mielenterveydenkin haasteita. ADHD-oireet tulevat usein liitännäishaasteiden kera eli altistavat tai yhdistävät ihmistä usein myös päihteiden liikakäyttöön, seksiriippuvuuteen, digiriippuvuuksiin tai uhkarohkeaan riskinottoon. Näistä joku tai kaikkikin voivat olla osana sinun tai kumppanisi arkea ja viedä sinulta oman tai kumppanisi elämän kontrollia. Tärkeää on ymmärtää omalta osaltaan juuri näitä elämän tasapainoa heiluttavia ketjuja, jotta voit hakea niihin apua ja rakentaa oman näköistä elämää ja työkaluja toimia oireiden kanssa. Tasapainottavaa apua ja työkaluja on siis saatavilla.
Kuinka ymmärtää mitä asiaa pitäisi korjata elämässä ja parisuhteessa?
Miten kasvattaa partnerin ja lähipiirin ymmärrystä elämän sirkuksesta, jossa tavallisimmin ADHD-oireinen sekä kumppani, molemmat kieputte niin, että tasapainoa voi olla välillä työlästä löytää. Tai elämästä vain on muodostunut ketju vauhdikkaita tapahtumia, jotka muistuttavat päätöksenteon, toimien ja parisuhteiden osalta vuoristorataa josta ette oikein pääse asemalle.
Teen seksuaaliterapeuttina työtä juuri neuroepätyypillisten parien ja kuvattujen ongelmavyyhtien parissa, ja moni näistä haasteyhdistelmistä on tullut kovin tutuksi. Ajattelen, että jo parisuhdeasioiden systemaattinen jäsentäminen sekä liitännäisoireiden ymmärtäminen tuovat samalla suhteesta puuttuvaa selkeyttä. Parisuhteessahan on aina kaksi ja monisuhteissa tietty useampi henkilö, joiden toiminnasta ja valinnoista, sekä ihmisen omista kokemuksista ja taustoista lähtöisin olevista käyttäytymismalleista sekä odotuksista suhteen dynamiikka muodostuu. Myös ulkomaailman heteronormatiiviset odotukset vaikuttavat, sekä se että kumppanit usein olettavat toisistaan asioita, olematta kuitenkaan aivan varmoja siitä, että ovatko ymmärtäneet ja tulkinneet kumppaniaan oikein. Ja vaikka olisimmekin tulkinneet oikein, olemmeko kuitenkaan hahmottaneet asiaa samalla tavalla? Usein emme. Suhteen virhetulkinnat ja väärät olettamat kun vievät meitä syvemmälle parisuhdehetteikköön.
Toisaalta taas ADHD- ja liitännäisoireet voivat tehdä ns. perinteisen parisuhdekuvion ylläpitämisen pitkällä jänteellä haastavaksi. Virikkeiden kaipuu, täydellinen ja huomaamatta tapahtuva tylsistyminen suhteeseen, ihmisen oma neuroepätyypillisyys ja sen liitännäisoireet – esimerkiksi heittelevä seksuaalinen halu, seksin kaihtaminen, erityiset herkkyydet tai toisaalta seksiriippuvuudet, pakko-oireet, ahdistus sekä tunneimpulssien ja mielialojen kontrollointi epätoivotulla käyttäytymisellä voivat tuoda ylitsepääsemättömiä haasteita. Samoin myös runsas päihteiden käyttö, hallitsematon uhkapelaaminen, sala-sivusuhteet sekä digiriippuvuudet voivat tehdä parisuhde-elämän tasapainon säilyttämisestä ja pitkäkestoisen suhteen rakentamisesta kerrassaan mahdotonta.
Hyvä uutinen - Voit rakentaa oma näköistä ja omat erityispiirteet huomioivaa suhdetta
Parisuhdetasapainoja ja tapoja olla ihmissuhteissa on varmasti niin monta kuin on parejakin. Neuroepätyypillisille suhteisiin tulee erityisiä jännitteitä juuri ylläkuvattujen sivuoireiden ja niistä johtuvien ongelmalliseksi muodostuvien käyttäytymiskulkujen vuoksi. Juuri näitä ongelmavyyhtejä selvitellään turvallisessa ja ammattimaisessa seksuaali- ja pari-terapiatyössä, jossa on tilaa tarkastella rauhassa omaa suhdedynamiikkaa, pohtia ja tunnistaa omia neuroepätyypillisen oireiston mukanaan tuomia haasteita sekä pohtia ylipäätään parisuhdedynamiikan haasteita.
Oma näkemykseni on, että ratkaisukeskeisellä seksuaaliterapialla ja parien vahvalla sitoutumisella saadaan paljon aikaan juuri suhteen perustavaa laatua olevien, toiminnallisten asioiden ratkaisussa ja tasapainon löytämisessä. Olen huomannut, että asiat tunnistamalla, neuroepätyypillisiä oireita itsessään ja kumppanissaan ymmärtämällä saadaan uudelleen rakennettua tunneyhteyttä, luottamusta sekä sallivampaa ja rakkautta elvyttävää parisuhdetta. Tämän sanon sillä ajatuksella, että suhteessa on vielä eväitä joilla voi turvallista tulevaisuutta rakentaa, tilaa lähentyä ja luottamusta yhteiseen elämään on olemassa. Joskus voi myös olla niin, että osapuolet ovat tehneet omia ratkaisujaan, toisistaan tietämättä niin, ettei suhdetta saada enää elpymään, eikä se aina ole tarkoituksen mukaistakaan.
Joskus voi olla terveellisempää ja turvallisempaa saada päätökseen suhde, joka tuo toistuvaa, samankaltaista ja luottamusta rikkovaa käyttäytymistä. Ihmisen mieli on kuitenkin joustava ja ihmeellinen ja rakkauden voimakkaat tunteet voivat auttaa merkittävienkin parisuhdehaasteiden yli. Tämä lähtee toki aina parien molemminpuolisesta päätöksestä.
Miten voisit ennakolta tunnistaa oman parisuhteen haasteet – tai varautua tunneyhteyden säilyttämiseen?
Tätä kysymystä olen monesti pohtinut parien kanssa ja valitettavan usein vasta siinä vaiheessa, kun ollaan eron partaalla, partneri on tehnyt äkkiratkaisun ja lähtenyt tai ihminen itse on uupumassa oman parisuhde-arjen keskelle. Yhtä valmista parisuhteen korjaus-sarjaa tai vastausta ei mielestäni ole olemassa, mutta jotain voit kuitenkin tehdä yhdessä kumppanisi kanssa neuroepätyypillisen hyvinvoinnin ja erityisesti oman parisuhteenne vahvistamiseksi;
· Tunnistakaa yhdessä kumppanisi kanssa neuroepätyypillisyydestä juontavat parisuhdehaasteet. Usein 1-2 keskustelukertaa neuroepätyypillisiä hoitavan seksuaaliterapeutin/lyhyt-terapeutin tukemana riittää oireiden ja niistä johtuvien haasteiden tunnistamiseen.
· Hakekaa työkaluja parisuhteen virikkeellisenä pitämiseen sekä panostakaa erityisesti toistenne lukukykyyn eli tunneyhteyden kasvattamiseen. Tähänkin löytyy psykoedukatiivisia työkaluja ja harjoituksia. Niitä kannattaa käyttää säännöllisesti ja ohjatusti. Tämä on enemmänkin parisuhteen pitävyyteen vaikuttavaa, arjen asioiden työstämistä ja säännöllistä tarkastelua.
· Kun asiat luistavat hyvin, tunnistakaa mitkä ovat ne suhdettanne vahvistavat ja teitä yhteen liimaavat tekijät. Tehkää tämä säännöllisesti ja yhdessä. Hyvä kasvattaa ja vahvistaa hyvää suhteessanne ja toimii parisuhdetta tukevana taustavoimana, jonka voitte aktivoida erityisesti haasteiden ja kriisien kohdatessa.
· Kriisien kohdatessa hakekaa apua-yksin tai yhdessä. Oleellista on saada ammattilainen tukemaan ja tasapainottamaan tilanne pikaisesti. Avun hakua pitkittämällä usein oma olo huononee ja ahdistus kasvaa ja samalla parisuhteen solmut ja selvittämismahdollisuudet heikkenevät. Myös ahdistukseen, parisuhdekriiseihin ja tasapainon palauttamiseen on erittäin ok hakea ammattiapua. Mitä nopeammin, sen parempi – Tärkeää on, ettet jää yksin ongelmavyyhtien kanssa.
· Jos parisuhde on katkennut, laitettu jäähylle tai olet tehnyt tai kohdannut nopean ratkaisun, suhteen katkeamisen. Silloinkin on hyvä päästä tasapainottamaan ajatuksia, tehtyjä ratkaisuja ja elämän uudelleen rakentamista turvallisen terapeuttisen keskustelun kautta. Usein ongelmat menevät paremmin oikeaan mittakaavaan ja kykenet miettimään seuraavia elämän askeleitasi selkeämmin, kun saat sanottua asiat ääneen ja pompauteltua elämän etenemistä neutraalissa ympäristössä.
Kuten aikaisemmin totesin, yhtä valmista parisuhteen korjaus-sarjaa ei neuroepätyypillisten parisuhteiden tasapainottamiseen ole olemassa, mutta voit itse vaikuttaa asioihin etukäteen yhdessä kumppanisi kanssa. Ei siis tarvitse jäädä odottamaan katastrofia vaan kannattaa rakentaa oman näköistä tunneyhteyttä ja parisuhdetta aktiivisesti pitkin elämänpituista matkaa.
Jutta Kauppi
Olen erikoistunut seuraaviin seksuaaliterapian ja parisuhdedynamiikan osa-alueisiin
ADHD-neuroepätyypillisten ihmisten seksuaalisuus: Seksuaalisuuden vakauttaminen, neuroepätyypillisten voimavarojen positiivinen käyttöönotto, parisuhteiden ongelmavyydit, tunneyhteyden ja seksuaalisuuden ongelmat.
Miesten seksuaalisuus: halut, haluttomuus, halujen eriparisuus, seksuaalinen suoriutuminen, suorituspaineet (orgasmit ja erektiot), kumppaneiden välinen kommunikaation ja yhteyden rakentaminen.
Naisen seksuaalisuus: Seksuaalisen itsetunnon vahvistus, oman äänen ja halujen tunnistaminen, parisuhteen vakauttaminen, seksuaalisuuden häiriöt.
Tyypillisiä ratkaistavia haasteita voivat olla esimerkiksi;
- akuutit parisuhdeongelmat ja kriisit
- neuroepätyypilliset oireet ja parisuhteet
-neuroepätyypillisyys ja elämän tasapainoon vaikuttavat liitännäisoireet
- kiireisen ihmisen seksuaalisuuden ja parisuhteen elinvoimaisuuden haasteet
- omaan seksuaalisuuteen liittyvät mietityttävät kysymykset ja haasteet
- parisuhteiden kommunikaation ja tunneyhteyden haasteet
- seksuaalisuuden rajojen ja riskien hallinta
- halujen eriparisuus ja haluttomuus