Kommunikaatio parisuhteessa - miksi se on niin haastava laji?
Viime päivinä olen pysähtynyt miettimään kommunikointia – ja erityisesti sitä, miksi se tuntuu niin usein hankalalta. Teema on noussut pintaan omassa elämässäni, mutta se on myös yksi yleisimmistä syistä, miksi pariskunnat hakeutuvat pariterapiaan: he kokevat, että kommunikaatiossa on haasteita.
Ja kun miettii, mitä kaikkea hyvä kommunikointi oikeastaan vaatii, eipä ole mikään ihme, että haasteita tuppaa olemaan. Kommunikoiminen on toki helppoa ja mukavaa silloin, kun aiheet ovat kivoja tai ollaan samaa mieltä. Haasteet astuvat kuvioon siinä kohtaa, kun ollaan eri mieltä asiasta tai aihe ylipäänsä on vaikea – eli toisin sanoen aiheuttaa vaikeita tunteita itsellä tai toisella. Erilaiset vaikeat tunteet (esimerkiksi pettymys, suru, viha, häpeä) ja niiden sietämisen vaikeus tekee tilanteesta usein tukalan. Joten sitten sitä pyritään välttelemään, lakaistaan asioita maton alle, jätetään sanomatta, kaunistellaan, mitätöidään, vähätellään, valehdellaan tai ei puhuta mitään. Toivotaan, että ongelma katoaisi itsestään – että pääsisi helpommalla. Mutta se on harhaa.
Hyvä ja avoin kommunikaatio vaatii uskallusta kohdata sekä omat että toisen vaikeat tunteet. Ja se taas edellyttää turvaa. Hyvä uutinen on se, että tunnetaitoja voi opetella – ja turvaa voi rakentaa. Jokainen voi kehittyä paremmaksi, jos on valmis katsomaan rehellisesti omia tapojaan ja tunnistamaan, missä kaipaa kasvua.
Tässä kolme taitoa, jotka itse koen tärkeimmiksi hyvän kommunikaation kannalta:
1. Itseilmaisu. Kyky ilmaista itseään selkeästi ja ymmärrettävästi. Kertoa aktiivisesti omista ajatuksistaan, tunteistaan, pohdinnoistaan – rehellisesti ja avoimesti, suoraan ja toista kunnioittaen.
2. Kuuntelu. Kyky kuunnella toista niin, että on aito pyrkimys ymmärtää hänen kokemuksensa (vaikka olisikin itse asiasta eri mieltä). Kyky olla läsnä tilanteessa, pitää katsekontaktia ja antaa toiselle rauhassa tilaa ja aikaa kertoa asiaansa (eikä esim. huokailla tai pyöritellä silmiä samaan aikaan)
3. Kunnioitus. Vaikka tunteet kuohuisivat, toista ei saa satuttaa. Nimittely ja loukkaukset eivät katoa ilmaan – ne jäävät mieleen ja ihon alle. Kunnioitus näkyy siinä, miten puhumme toiselle, etenkin vaikeissa hetkissä.
En ole vielä tavannut ketään, joka kokisi olevansa mestari näissä kaikissa. Yleensä ihmisellä on joku luontainen vahvuus ja jokin alue, jossa riittää harjoiteltavaa. Kaikkia näitä taitoja voi kuitenkin halutessaan opetella.
Itselleni vaikein kohta on ollut itseilmaisu. Olen pyrkinyt kannattelemaan toisen tunteita ja sitä kautta jättänyt paljon asioita sanomatta ja tunteitani jakamatta. Tätä puolta itsessäni olen tietoisesti harjoitellut viime vuosina ja nykyään olen siinä jo paljon parempi, mutta tekemistä on edelleen. Onneksi elämässäni on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa harjoitteleminen on turvallista.
Mikä sinulle on listan vaikein kohta, ja mistä luulet sen johtuvan? Haluaisitko asiaan muutosta?
#kommunikaatio #parisuhdekommunikaatio #parisuhde
Lämpimästi tervetuloa terapiaan
Olen ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari-ohjaaja ja olen opiskellut myös tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Terapiavastaanotolleni ovat tervetulleita sekä yksilöt, että parit.
Terapeuttina tarjoan luottamuksellisen, rennon ja turvallisen tilan, jossa mikään asia ei ole liian pieni tai suuri yhdessä pohdittavaksi. Olen empaattinen ja läsnä hetkessä, ja haastan myös sopivasti tuomalla uusia näkökulmia tilanteeseen. Olen aidosti kiinnostunut sinusta ja elämäntilanteestasi ja pysähdyn kanssasi pohtimaan elämääsi. Jos en jostain syystä pystyisi sinua auttamaan, ohjaan ja neuvon eteenpäin muille ammattilaisille tai avun pariin.
Uskon, että jokainen on oman elämänsä asiantuntija, ja minun tehtäväni ei ole antaa sinulle vastauksia, vaan auttaa sinua löytämään ne itsestäsi. Terapiassa haluan, että tulet aidosti kuulluksi ja nähdyksi. Vaikeissa hetkissä ja tunteissa olen tukenasi, niitä ei tarvitse kohdata yksin.
Työskentelyni on tavoitteellista ja pyrin siihen, että terapia on sinulle hyödyllistä ja voimaannuttavaa. Terapian ytimessä on aina matka kohti totuudellista ja aitoa itseä, omia ajatusmalleja ja tunteita, tunteiden säätelyä ja ymmärrystä, itsetuntemuksen ja itsemyötätunnon lisäämistä ja ymmärrystä siitä, miten olet tähän hetkeen tullut ja mihin suuntaan haluat mennä.
Olet sydämellisesti tervetullut luokseni juuri sellaisena kuin olet.
Pariterapia – yhteyttä ja ymmärrystä
Pariterapiaan hakeudutaan esimerkiksi kommunikaation haasteiden, arjen sujumattomuuden tai vaikeiden keskusteluaiheiden vuoksi. Se tarjoaa tilan käsitellä myös esimerkiksi pettämistä, eroajatuksia tai jo tehtyä eropäätöstä. Terapeuttina olen puolueeton ja molempia varten – autan paria vahvistamaan yhteyttään, syventämään ymmärrystä itsestään ja toisistaan sekä löytämään uusia tapoja kohdata haasteet yhdessä.
Pariterapiaan kannattaa hakeutua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. Voit tulla pohtimaan parisuhdettasi myös yksin, jos kumppanisi ei syystä tai toisesta halua osallistua.
Lisää tietoa minusta ja ajatuksistani löydät instagramista: terapiahuone_kati sekä nettisivuiltani: terapiahuone.net
Asiakkaiden palautetta minusta:
“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”
“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”
“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”
“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”
“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”
“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”