Mistä me oikeastaan riitelemme silloin, kun riitelemme kotitöistä?
Jokainen parisuhteessa ja saman katon alla puolison kanssa asuva tietää, miltä tuntuu ärsyyntyä sotkuiseen keittiönpöytään tai puolison “nalkutukseen” kotitöistä. Satunnaiset ärsytykset arjessa ovat täysin normaaleja, eikä jokaisesta harmituksesta tarvitse tehdä suurta parisuhdeanalyysiä tai itsetuntemusretkeä. Mutta jos samat ärsytykset toistuvat jatkuvasti ilman, että niistä koskaan puhuta syvemmin, ne alkavat helposti nakertamaan tunneyhteyttä ja läheisyyttä. Siksi on hyvä pysähtyä miettimään, mistä riidat oikeastaan kumpuavat.
Ihmisen syvä perustarve on tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on, kokea olevansa tärkeä jollekin ja luottaa siihen, että toinen ei hylkää. Tästä ydintarpeesta, tai oikeastaan sen uhattuna olemisesta, kumpuaa monet arkiset riidat ja konfliktit.
Jos sinulle on tärkeää pitää keittiönpöytä siistinä, mutta puolisosi jättää sen jatkuvasti sotkuiseksi, saatat alitajuisesti kokea, ettei hän arvosta sinulle tärkeitä asioita – ja tätä kautta saatat pelätä, ettet itsekään ole hänelle tärkeä. Ja toisesta näkökulmasta: jos puolisosi huomauttaa sinulle toistuvasti tekemättömistä kotitöistä, se voi herättää sinussa tunteen, ettet riitä tai kelpaa sellaisena kuin olet.
Kun riitelemme kotitöistä, kyse ei siis ole pelkästä tiskipöydästä tai imuroinnista. Oikeastaan puhumme syvemmistä tunteista ja peloista. Siksi riidan sävy ja suhtautuminen puolisoon voi muuttua täysin riippuen siitä, miten asiat sanomme.
Kumpi kuulostaa paremmalta?
“Mikset sä ikinä siivoa jälkiäsi? Minä joudun AINA tekemään KAIKEN!” vai
“Kun jätät keittiön siivoamatta, minusta tuntuu, ettet arvosta sitä, että se on minulle tärkeää. Pelkään, etten ole itsekään sinulle tärkeä.”
Tai:
“Voisitko jo lopettaa ton jatkuvan nalkuttamisen? Miksi tota pöytää pitää olla tunnin välein hinkkaamassa puhtaaksi?” vai
“Kun huomauttelet minulle jatkuvasti kotitöistä, pelkään, etten riitä sinulle sellaisena kuin olen.”
Parisuhde on tunnesuhde, ja voidakseen hyvin parisuhteessa pitää puhua tunteista. Erityisesti juuri niistä ydintunteista siellä ärsytyksen ja turhautumisen alla. Se on ainoa keino päästä taas lähemmäs puolisoa ja korjata tunneyhteyttä, sekä saada aikaan pysyviä muutoksia parempaan.
Lämpimästi tervetuloa terapiaan
Olen ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari-ohjaaja ja olen opiskellut myös tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Terapiavastaanotolleni ovat tervetulleita sekä yksilöt, että parit.
Terapeuttina tarjoan luottamuksellisen, rennon ja turvallisen tilan, jossa mikään asia ei ole liian pieni tai suuri yhdessä pohdittavaksi. Olen empaattinen ja läsnä hetkessä, ja haastan myös sopivasti tuomalla uusia näkökulmia tilanteeseen. Olen aidosti kiinnostunut sinusta ja elämäntilanteestasi ja pysähdyn kanssasi pohtimaan elämääsi. Jos en jostain syystä pystyisi sinua auttamaan, ohjaan ja neuvon eteenpäin muille ammattilaisille tai avun pariin.
Uskon, että jokainen on oman elämänsä asiantuntija, ja minun tehtäväni ei ole antaa sinulle vastauksia, vaan auttaa sinua löytämään ne itsestäsi. Terapiassa haluan, että tulet aidosti kuulluksi ja nähdyksi. Vaikeissa hetkissä ja tunteissa olen tukenasi, niitä ei tarvitse kohdata yksin.
Työskentelyni on tavoitteellista ja pyrin siihen, että terapia on sinulle hyödyllistä ja voimaannuttavaa. Terapian ytimessä on aina matka kohti totuudellista ja aitoa itseä, omia ajatusmalleja ja tunteita, tunteiden säätelyä ja ymmärrystä, itsetuntemuksen ja itsemyötätunnon lisäämistä ja ymmärrystä siitä, miten olet tähän hetkeen tullut ja mihin suuntaan haluat mennä.
Olet sydämellisesti tervetullut luokseni juuri sellaisena kuin olet.
Pariterapia – yhteyttä ja ymmärrystä
Pariterapiaan hakeudutaan esimerkiksi kommunikaation haasteiden, arjen sujumattomuuden tai vaikeiden keskusteluaiheiden vuoksi. Se tarjoaa tilan käsitellä myös esimerkiksi pettämistä, eroajatuksia tai jo tehtyä eropäätöstä. Terapeuttina olen puolueeton ja molempia varten – autan paria vahvistamaan yhteyttään, syventämään ymmärrystä itsestään ja toisistaan sekä löytämään uusia tapoja kohdata haasteet yhdessä.
Pariterapiaan kannattaa hakeutua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. Voit tulla pohtimaan parisuhdettasi myös yksin, jos kumppanisi ei syystä tai toisesta halua osallistua.
Lisää tietoa minusta ja ajatuksistani löydät instagramista: terapiahuone_kati sekä nettisivuiltani: terapiahuone.net
Asiakkaiden palautetta minusta:
“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”
“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”
“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”
“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”
“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”
“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”