“Jos rakastat minua, sinun pitäisi tietää, mitä tarvitsen.”

Kuva: “Jos rakastat minua, sinun pitäisi tietää, mitä tarvitsen.”

Oletko koskaan huomannut tulkinneesi toisen ihmisen eleitä, ilmeitä tai sanoja väärin? Tai onko sinusta joskus tehty oletuksia, jotka eivät pidä paikkaansa? Ehkä joku on kuvitellut tietävänsä, mitä ajattelet, vaikkei ole koskaan kysynyt.

Uskon, että meille kaikille on käynyt näin. Luultavasti monen monta kertaa ja eri ihmisten kanssa. Olemme ehkä kuvitelleet tietävämme mitä työkaverit tai esihenkilö meistä ajattelee vaikkapa epäonnistuneen palaverin jälkeen. Olemme tulkinneet jonkun ilmeen tai eleen kertovan jotain, mitä siinä ei oikeasti ollut. Olemme olettaneet, että puoliso ymmärtää ajatuksemme sanomattakin, koska “kyllä hänen nyt pitäisi tuntea minut jo sen verran hyvin”. Tai ehkä kaikkein vaativimpana: “Jos rakastat minua, sinun pitäisi tietää, mitä tarvitsen.”

Mutta eihän se mene niin. Emme me voi tietää, mitä toisen mielessä liikkuu – ellemme kysy. Emmekä voi odottaa, että muut tietäisivät, mitä me ajattelemme, ellemme kerro. Kaikki kyllä varmasti ymmärtävät teorian tasolla sen, että emme ole ajatustenlukijoita mutta käytännössä sitä silti toisiltamme odotamme ja kuvittelemme itse pystyvämme samaan.

Toki arvaukset ja tulkinnat osuu joskus oikeinkin. Kun puhumme tunnesuhteista, kuten parisuhde, on tottakai mahdollista oppia tuntemaan toinen niin, että ”jo nenän asennosta tiedän millä tuulella hän on”. Mutta näissäkin hetkissä on aina se mahdollisuus, että pieleen menee.

Pariterapeuttina kohtaan päivittäin pareja, jotka purkavat tällaisia väärinkäsityksiä – hämmästellen, kuinka pieleen jokin tulkinta menikin. Kun pariskunta hakeutuu terapiaan, taustalla on oikeastaan aina tunneyhteyden heikkeneminen. Näissä hetkissä on erityisen tärkeää lopettaa kaikki oletukset ja tulkinnat ja sen sijaan kysyä, tarkentaa ja varmistaa:

“Mitä tarkoitit?”

“Ymmärsinkö oikein?”

“Tulkitsin eleesi näin – pitikö se paikkaansa?”

Samalla vastuu on myös toisella: omista tunteista, tarpeista ja ajatuksista on tärkeää kertoa suoraan ja avoimesti. Kun opettelemme ilmaisemaan itseämme selkeästi ja kysymään toisiltamme rohkeasti, väärinymmärrysten tilalle syntyy syvempi yhteys.

Tunneyhteyden korjaaminen onnistuu joskus hyvin kumppanin kanssa kahden kesken, mutta toisinaan siihen on hyvä hakea apua esimerkiksi pariterapiasta. Näissä hetkissä, kun parin tunneyhteyttä ja kommunikaatiota parannetaan, olen lämmöllä ja ilolla mukana ja molempien tukena <3

 

Profiilikuva: Kati Eskelinen

Kati Eskelinen

Terapeutin profiili »

Lämpimästi tervetuloa terapiaan 

Olen ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari-ohjaaja ja olen opiskellut myös tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Terapiavastaanotolleni ovat tervetulleita sekä yksilöt, että parit.

Terapeuttina tarjoan luottamuksellisen, rennon ja turvallisen tilan, jossa mikään asia ei ole liian pieni tai suuri yhdessä pohdittavaksi. Olen empaattinen ja läsnä hetkessä, ja haastan myös sopivasti tuomalla uusia näkökulmia tilanteeseen. Olen aidosti kiinnostunut sinusta ja elämäntilanteestasi ja pysähdyn kanssasi pohtimaan elämääsi. Jos en jostain syystä pystyisi sinua auttamaan, ohjaan ja neuvon eteenpäin muille ammattilaisille tai avun pariin.

Uskon, että jokainen on oman elämänsä asiantuntija, ja minun tehtäväni ei ole antaa sinulle vastauksia, vaan auttaa sinua löytämään ne itsestäsi. Terapiassa haluan, että tulet aidosti kuulluksi ja nähdyksi. Vaikeissa hetkissä ja tunteissa olen tukenasi, niitä ei tarvitse kohdata yksin.

Työskentelyni on tavoitteellista ja pyrin siihen, että terapia on sinulle hyödyllistä ja voimaannuttavaa. Terapian ytimessä on aina matka kohti totuudellista ja aitoa itseä, omia ajatusmalleja ja tunteita, tunteiden säätelyä ja ymmärrystä, itsetuntemuksen ja itsemyötätunnon lisäämistä ja ymmärrystä siitä, miten olet tähän hetkeen tullut ja mihin suuntaan haluat mennä.

Olet sydämellisesti tervetullut luokseni juuri sellaisena kuin olet.

Pariterapia – yhteyttä ja ymmärrystä

Pariterapiaan hakeudutaan esimerkiksi kommunikaation haasteiden, arjen sujumattomuuden tai vaikeiden keskusteluaiheiden vuoksi. Se tarjoaa tilan käsitellä myös esimerkiksi pettämistä, eroajatuksia tai jo tehtyä eropäätöstä. Terapeuttina olen puolueeton ja molempia varten – autan paria vahvistamaan yhteyttään, syventämään ymmärrystä itsestään ja toisistaan sekä löytämään uusia tapoja kohdata haasteet yhdessä.

Pariterapiaan kannattaa hakeutua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. Voit tulla pohtimaan parisuhdettasi myös yksin, jos kumppanisi ei syystä tai toisesta halua osallistua.

Lisää tietoa minusta ja ajatuksistani löydät instagramista: terapiahuone_kati sekä nettisivuiltani: terapiahuone.net

 

Asiakkaiden palautetta minusta:

“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”

“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”

“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”

“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”

“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”

“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”