Itsensä kiireisenä pitäminen on yksi yleisin keino vältellä esiin nousevia tunteita ja ajatuksia
Terapiatyössäni huomaan usein, että tietyt teemat nousevat esiin eri asiakkaiden kanssa samaan aikaan. Viime päivinä yksi teema on ollut pysähtyminen – tai oikeastaan sen vaikeus. Moni kuvaa arkeaan kiireiseksi: on työkiireitä ja sen jälkeen kiire jatkuu kotona, on kaikenlaisia kotihommia ja lasten kuskaamista, omia menoja ja paljon erilaisia aikatauluja. Ei ehdi pysähtymään. Pysähtyminen kuulostaa monille jotenkin turhalta tai itsekkäältä. Joskus joku sanoo, että pysähtyminen pelottaa, koska entä jos en pääsekään enää takaisin vauhtiin? Eikä moni kyllä osaa nähdä pysähtymiselle mitään varsinaista tarvettakaan – miksi pitäisi muka pysähtyä, mitä hyötyä siitä nyt on?
No, siitä on aivan valtavan paljon hyötyä, jos haluaa löytää yhteyden itseensä. Jos haluaa vähän kartoittaa omaa jaksamistaan, vointiaan, mielialaansa. Miksi olen esimerkiksi jatkuvasti väsynyt ja alavireinen tai miksi käyn koko ajan kierroksilla ja olo tuntuu levottomalta. Miksi päätä särkee, en saa nukuttua kunnolla tai koko ajan vähän ahdistaa. Miksi olen ärtynyt ja tiuskin puolisolle ja lapsille. Miksi kaikki ärsyttää niin usein, tai miksi arki tuntuu tylsältä tai raskaalta.
Annan monille asiakkailleni kotitehtäväksi istua paikoillaan 15 min. tekemättä mitään. Tämä tehtävänanto aiheuttaa lähes aina hämmennystä. ”Siis mitä tarkoittaa olla tekemättä mitään? Siis mitä mä sit niinku teen? Tuijotan seinää vai? Mitä hyötyä tästä muka on?”
Pysähtymisen hyöty on siinä, että se avaa oven itseen. Se tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla omia ajatuksia ja tunteitaan ihan neutraalisti, ei arvostellen vaan uteliaasti. Mitä nousee pintaan? Mitä kehossa tapahtuu? Havaintoja voi kirjata ylös, tai antaa niiden vain tulla ja mennä.
Itsensä kiireisenä pitäminen on nimittäin yksi yleisin keino vältellä esiin nousevia ajatuksia ja tunteita. Tästä syystä ajattelen, että pysähtymisen taito on yksi elämän tärkeimmistä taidoista. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta se on aivan välttämätöntä jos haluat pysyä yhteydessä itseesi ja voida paremmin.
Lämpimästi tervetuloa terapiaan
Heippa, olen Kati, yksilö-, ja pariterapeutti Keravalta. Vastaanottoni sijaitsee Keravan keskustassa, ja myös etätapaamiset ovat mahdollisia.
Terapeuttina tarjoan luottamuksellisen ja turvallisen tilan, jossa voit tutkia elämääsi ja löytää uusia näkökulmia. Olen läsnä, empaattinen ja tarvittaessa sopivasti haastava – tavoitteenani on auttaa sinua kohti parempaa tasapainoa ja ymmärrystä itsestäsi. Koulutukseltani olen ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari -ohjaaja, ja olen opiskellut myös tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Vastaanotolleni ovat tervetulleita sekä yksilöt että parit.
Pariterapia – yhteyttä ja ymmärrystä
Pariterapiaan hakeudutaan esimerkiksi kommunikaation haasteiden, arjen sujumattomuuden tai vaikeiden keskusteluaiheiden vuoksi. Se tarjoaa tilan käsitellä myös esimerkiksi pettämistä, eroajatuksia tai jo tehtyä eropäätöstä. Terapeuttina olen puolueeton ja molempia varten – autan paria vahvistamaan yhteyttään, syventämään ymmärrystä itsestään ja toisistaan sekä löytämään uusia tapoja kohdata haasteet yhdessä.
Pariterapiaan kannattaa hakeutua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. Voit tulla pohtimaan parisuhdettasi myös yksin, jos kumppanisi ei syystä tai toisesta halua osallistua.
Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi aitona itsenään
Terapiassa syvennytään itsetuntemukseen ja itsemyötätuntoon, ja vaikeitakaan tunteita ei tarvitse kohdata yksin. Mikään asia ei ole liian suuri tai pieni yhdessä pohdittavaksi. Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolleni juuri sellaisena kuin olet.
Lisää tietoa minusta ja ajatuksistani löydät instagramista: terapiahuone_kati sekä nettisivuiltani: terapiahuone.net
Asiakkaiden palautetta minusta:
“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”
“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”
“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”
“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”
“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”
“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”