Onko pitkä parisuhde aina automaattisesti onnittelun arvoinen asia?

Kulttuurissamme arvostetaan pitkiä parisuhteita ja sitoutumista. Kun kuulemme parista, joka on ollut yhdessä 50 vuotta, ajattelemme helposti: “Vau, miten upeaa, paljon onnea!” tietämättä yhtään millainen parisuhde heillä on. Oma ajatteluni on tässä suhteessa muuttunut. Nykyään pysähdyn myös miettimään sitä, millainenkohan tämä parisuhde on, ja toivottavasti molemmille riittävän hyvä.

Parisuhteet eivät nimittäin aina ole hyviä ja toimivia. On paljon suhteita, joissa jompikumpi tai molemmat eivät voi hyvin. Miksi niissä sitten pysytään, joskus jopa vuosikymmeniä? Ja vielä tärkeämpi kysymys: miksei tilanteelle tehdä mitään? Miksi tyydytään huonoihin suhteisiin?

Parisuhdeongelmat voivat tuntua ylivoimaisilta. Saattaa tuntua siltä, ettei niihin voi vaikuttaa, tai että ongelmien käsittely vie liikaa voimia – ja saattaa jopa pahentaa tilannetta. Ehkä pelottaa, miten kumppani reagoi, tai mitä tapahtuu, jos puheeksi ottaminen johtaisikin eroon. Näissä tapauksissa voi tuntua helpommalta yrittää olla ajattelematta koko asiaa ja lakaista se maton alle. Pitää itsensä kiireisenä tai takertua ajatuksiin kuten: “Eihän kenenkään parisuhde ole täydellinen” tai “Ehkä tilanne paranee, kun puoliso on paremmalla tuulella, minä jaksan enemmän, lapset kasvavat, rahatilanne helpottuu tai työkuormitus kevenee…”

Syitä siihen, miksi ihmiset jäävät huonoihin parisuhteisiin, on monia. Työni kautta olen huomannut, että ainakin seuraavat ovat melko yleisiä syitä:

1. Toivo – Usko siihen, että tilanne muuttuu (itsestään) paremmaksi.

2. Lapset – Halutaan säilyttää ydinperhe lasten takia.

3. Yksinäisyyden pelko – Ajatus, että huonokin suhde on parempi kuin ei suhdetta ollenkaan.

4. Raha – Pelko taloudellisen tilanteen heikkenemisestä mahdollisen eron myötä.

5. Sosiaalinen paine – Ajatus, ettei omassa perheessä tai ystäväpiirissä “ole tapana” erota.

6. Rakkaus – Kumppania rakastetaan yhä, vaikka suhde ei toimisi ja molemmat voivat huonosti.

Nämä syyt ovat kaikki erittäin inhimillisiä ja ymmärrettäviä. Ulkopuolinen ei voi määritellä, ovatko ne oikeita tai vääriä perusteita jäädä suhteeseen. Mutta jos olet itse huonossa parisuhteessa, on tärkeää pysähtyä pohtimaan sitä, mikä sinut pitää siinä ja voisiko asialle tehdä jotain? Onko suhde riittävän hyvä sinulle – ja kumppanillesi?

Profiilikuva: Kati Eskelinen

Kati Eskelinen

Terapeutin profiili »

Lämpimästi tervetuloa terapiaan 

Heippa, olen Kati, yksilö-, ja pariterapeutti Keravalta. Vastaanottoni sijaitsee Keravan keskustassa, ja myös etätapaamiset ovat mahdollisia. 

Terapeuttina tarjoan luottamuksellisen ja turvallisen tilan, jossa voit tutkia elämääsi ja löytää uusia näkökulmia. Olen läsnä, empaattinen ja tarvittaessa sopivasti haastava – tavoitteenani on auttaa sinua kohti parempaa tasapainoa ja ymmärrystä itsestäsi. Koulutukseltani olen ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari -ohjaaja, ja olen opiskellut myös tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Vastaanotolleni ovat tervetulleita sekä yksilöt että parit.

Pariterapia – yhteyttä ja ymmärrystä

Pariterapiaan hakeudutaan esimerkiksi kommunikaation haasteiden, arjen sujumattomuuden tai vaikeiden keskusteluaiheiden vuoksi. Se tarjoaa tilan käsitellä myös esimerkiksi pettämistä, eroajatuksia tai jo tehtyä eropäätöstä. Terapeuttina olen puolueeton ja molempia varten – autan paria vahvistamaan yhteyttään, syventämään ymmärrystä itsestään ja toisistaan sekä löytämään uusia tapoja kohdata haasteet yhdessä.

Pariterapiaan kannattaa hakeutua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. Voit tulla pohtimaan parisuhdettasi myös yksin, jos kumppanisi ei syystä tai toisesta halua osallistua.

Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi aitona itsenään

Terapiassa syvennytään itsetuntemukseen ja itsemyötätuntoon, ja vaikeitakaan tunteita ei tarvitse kohdata yksin. Mikään asia ei ole liian suuri tai pieni yhdessä pohdittavaksi. Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolleni juuri sellaisena kuin olet.

Lisää tietoa minusta ja ajatuksistani löydät instagramista: terapiahuone_kati sekä nettisivuiltani: terapiahuone.net

 

Asiakkaiden palautetta minusta:

“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”

“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”

“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”

“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”

“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”

“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”