Jokaisella on oikeus hyvään parisuhteeseen

Väestöliiton viime viikolla julkaisema Perhebarometri 2024 ”Tahdotko? Suomalaisten parisuhteet, sinkkuus ja seksielämä” sisälsi paljon kiinnostavaa tutkimustietoa meidän suomalaisten parisuhteista. Tutkija Venla Berg oli kertomassa tuloksista Parisuhdekeskus Katajan parisuhdepäivillä 5.11.24, jossa minäkin olin mukana kuulemassa ja osallistumassa keskusteluun. Päivä sisälsi valtavasti muitakin hyviä puheenvuoroja ja paljon ajattelemisen aiheita, joita tässä nyt hiljaksiin sitten pohdiskelen ja työstän mielessäni.

Yksi asia mietityttää tällä hetkellä paljon. Perhebarometrin tuloksien mukaan suurin osa suomalaisista, lähes 80%, ovat tyytyväisiä parisuhteensa vuorovaikutukseen – mutta sitten toisaalta yli 40% vastaajista ovat kokeneet nykyisessä parisuhteessaan väkivaltaa, henkistä tai fyysistä. Minä ajattelen, että yli 40% on todella paljon. Jäin siis miettimään sitä, millaisia meidän parisuhteet oikeastaan ovat, millaisiin suhteisiin tyydymme?

Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Parisuhteessa tähän listaan voisi lisätä vielä rakastetuksi ja halutuksi tulemisen tarpeen.

Täydellistä parisuhdetta ei ole olemassakaan ja hyvässäkin parisuhteessa on tietysti välillä riitoja, erimielisyyksiä ja epävarmuuksia. Kumppanilta on kuitenkin oikeus pyytää ja saada arvostusta, turvaa, tasa-arvoa ja avointa vuorovaikutusta. Myös erimielisyyksien aikana.

Huonoon ja toimimattomaan parisuhteeseen ei tarvitse jäädä. Apua ja tukea tilanteeseen on tarjolla. Ja jokaisella on aina myös oikeus erota. Huonoon ja toimimattomaan parisuhteeseen jääminen on toki myös mahdollista - sekin on valinta.

Jos siis kiteytän ja yksinkertaistan vaihtoehdot sinulle, joka olet juuri nyt parhaillaan huonossa ja toimimattomassa suhteessa:

1)      Ulkopuolisen ammattiavun hakeminen (esim. pariterapiasta, perheneuvolasta, seurakuntien palveluista, verkkokursseista, kirjallisuudesta)

2)      Parisuhteen päättäminen eli ero

3)      Huonoon parisuhteeseen jääminen ja tilanteen hyväksyminen sellaisena.

Mikä on sinun valintasi?

Profiilikuva: Kati Eskelinen

Kati Eskelinen

Terapeutin profiili »

Lämpimästi tervetuloa terapiaan 

Heippa, olen Kati, yksilö-, ja pariterapeutti Keravalta. Vastaanottoni sijaitsee Keravan keskustassa, ja myös etätapaamiset ovat mahdollisia. 

Terapeuttina tarjoan luottamuksellisen ja turvallisen tilan, jossa voit tutkia elämääsi ja löytää uusia näkökulmia. Olen läsnä, empaattinen ja tarvittaessa sopivasti haastava – tavoitteenani on auttaa sinua kohti parempaa tasapainoa ja ymmärrystä itsestäsi. Koulutukseltani olen ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari -ohjaaja, ja olen opiskellut myös tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Vastaanotolleni ovat tervetulleita sekä yksilöt että parit.

Pariterapia – yhteyttä ja ymmärrystä

Pariterapiaan hakeudutaan esimerkiksi kommunikaation haasteiden, arjen sujumattomuuden tai vaikeiden keskusteluaiheiden vuoksi. Se tarjoaa tilan käsitellä myös esimerkiksi pettämistä, eroajatuksia tai jo tehtyä eropäätöstä. Terapeuttina olen puolueeton ja molempia varten – autan paria vahvistamaan yhteyttään, syventämään ymmärrystä itsestään ja toisistaan sekä löytämään uusia tapoja kohdata haasteet yhdessä.

Pariterapiaan kannattaa hakeutua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. Voit tulla pohtimaan parisuhdettasi myös yksin, jos kumppanisi ei syystä tai toisesta halua osallistua.

Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi aitona itsenään

Terapiassa syvennytään itsetuntemukseen ja itsemyötätuntoon, ja vaikeitakaan tunteita ei tarvitse kohdata yksin. Mikään asia ei ole liian suuri tai pieni yhdessä pohdittavaksi. Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolleni juuri sellaisena kuin olet.

Lisää tietoa minusta ja ajatuksistani löydät instagramista: terapiahuone_kati sekä nettisivuiltani: terapiahuone.net

 

Asiakkaiden palautetta minusta:

“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”

“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”

“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”

“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”

“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”

“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”