(Ero)suruun auttaa sureminen

Tätä ei varmasti kukaan äskettäin eronnut halua kuulla, mutta sanottava se on silti: erosuru kestää yleensä paljon pidempään kuin toivoisi. Se ei onneksi kuitenkaan tarkoita sitä, että elämä olisi pelkkää surua vuosikaudet eron jälkeen, vaan elämässä voi olla myös paljon iloa tai helpotustakin. Suru kuitenkin kulkee siellä matkassa mukana, erilaisin vaihein ja aaltoillen, välillä pohjamutiin vetäen ja välillä helpompana sietää.

Eilen oli ohjaamani suomalaisen eroseminaarin 4. tapaaminen eli ns. suru-ilta. Monelle se vaikein ja raskain tapaaminen, mutta samalla erittäin tärkeä sellainen. Tässä muutamia nostoja ja huomioita eilisestä tapaamisesta:

1. (ero)suru ei ole sama asia kuin masennus

2. Surun kestoa voi olla muiden (ei-eronneiden) vaikea ymmärtää. Eronnut saattaa kohdata ihmettelyä ”vieläkö sä sitä suret?”, vähättelyä ”ei muuta kun uutta matoa koukkuun vaan” tai tsemppaamista ”nyt ihmisten ilmoille sieltä”.

3. Ei ole epätavallista, että erosurua verrataan läheisen kuoleman aiheuttamaan suruun tai että erosuruun voi liittyä myös itsetuhoisia ajatuksia.

4. Erosurussa surraan paljon muutakin kuin päättynyttä ihmissuhdetta. Esimerkiksi yhteisistä unelmista ja haaveista luopumista, kodin menettämistä, ystävien/sukulaisten menettämistä, erilaisista tavoista ja perinteistä luopumista.

Miten surusta sitten pääsee eroon? Suremalla. Surulle on hyvä antaa kaikki se aika, minkä se vaatii. Siinä saa ja kannattaa olla ja velloa. Surua voi käsitellä vaikkapa musiikin, kirjoittamisen, liikunnan tai ystävien avulla. Ja jonain päivänä koittaa se hetki, kun alkaa koko sureminen kyllästyttää ja on valmis siirtymään elämässä eteenpäin. Pieni suru erosta saa jäädä matkaan mukaan, mutta päivä päivältä sen kanssa onkin helpompaa ja sitten tulee ne päivät kun sen olemassaoloa ei edes huomaa. 

Ja hei, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, älä jää yksin! Soita ystävälle, sukulaiselle, naapurille, kriisipuhelimeen (09-2525 0111) tai hätäkeskukseen (112). Apua on saatavilla, yksin ei tarvitse selviytyä ❤️#suru #erosuru #suomalaineneroseminaari #kriisipuhelin

Profiilikuva: Kati Eskelinen

Kati Eskelinen

Terapeutin profiili »

Olen koulutukseltani ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Suomalainen eroseminaari-ohjaaja ja lisäksi olen opiskellut tunnekeskeisen pariterapian perusteet. Terapiavastaanotollani käy yksilöasiakkaita ja pareja.

Terapeuttina haluan tarjota luottamuksellisen, rennon ja turvallisen tilan, jossa mikään asia ei ole liian pieni tai suuri yhdessä pohdittavaksi. Olen empaattinen ja läsnä hetkessä, ja haastan myös sopivasti tuomalla uusia näkökulmia tilanteeseen. Olen aidosti kiinnostunut sinusta ja elämäntilanteestasi ja pysähdyn kanssasi pohtimaan elämääsi. Jos en syystä tai toisesta pystyisi sinua auttamaan, ohjaan ja neuvon eteenpäin muille ammattilaisille tai avun pariin.

Uskon, että jokainen ihminen on oman elämänsä asiantuntija, ja minun tehtäväni ei ole antaa sinulle vastauksia, vaan auttaa sinua löytämään ne itsestäsi. Jokainen ihminen ansaitsee tulla aidosti kuulluksi ja nähdyksi.

Terapeuttina olen myös tavoitteellinen, ja haluan että terapia on sinulle hyödyllistä ja voimaannuttavaa. Mielestäni terapian tavoitteena on aina myös mennä kohti totuudellista ja aitoa ydinminää, sekä lisätä itsetuntemusta, itsemyötätuntoa ja ymmärrystä siitä, mistä olet tähän hetkeen tullut. Olet lämpimästi tervetullut luokseni juuri sellaisena kuin olet.

 

ASIAKASPALAUTTEITA:

“On mahtavaa kun uskallat sanoa nätisti mutta suoraan. Varmaan isoimpia ahaa-elämyksiä aikoihin. Ei aina pääse eteenpäin pään silittelyllä”

“Eka tapaaminen jännitti hirveästi mutta ei se ollutkaan kauheaa. Nykyään odotan tapaamisia innolla”

“Oli yllättävän helppoa puhua kanssasi asiasta, josta en ole kunnolla puhunut kenellekään koskaan aikaisemmin.”

“Keskusteluissamme on eteenpäin menevä ote, se on hienoa.”

“Miten osaatkin kuunnella ja kuulla asioita, joita itse en ole edes tajunnut. Ja miten helppo sinulle on puhua. Tapaamisen jälkeen olin ihan loppu ja itkuinen, mutta silti oli helpompi hengittää. Kiitos.”

“Tapaamiset ovat olleet antoisia ja olet löytänyt yllättäviäkin näkökulmia, ja sitä kautta avannut omaa ajatteluani omasta käyttäytymisestä ja omista ajatuksistani. Kiitos.”