Lyhytterapiaa työuupumukseen?
Lyhytterapiaa työuupumukseen?
Työssäjaksamisen tukeminen on ollut suurin kiinnostuksen kohteeni niin toimintaterapeutin kuin lyhytterapeutin työssäni. Kiinnostus on ollut niinkin suurta, että olen tehnyt tähän aiheeseen liittyvät lopputyöt molemmissa koulutuksissa. Kummankin työn peruskysymyksenä on ollut se, miten voin olla kyseisen ammatin näkökulmasta auttamassa ja tukemassa sitä, että voimavarat työssä riittävät. Tätä osaamista olen päässyt hyödyntämään myös työelämässä molempien toimenkuvien parissa. Mielelläni hyödynnän ja jaan osaamistani siitä kiinnostuneille ja sitä tarvitseville myös jatkossa. Lyhytterapeuttina olen havainnut, että jo yksikin tapaaminen voi tuoda asiakkaan tilanteeseen uusia merkittäviä näkökulmia. Usein tilanne vaatii kuitenkin useamman pysähtymisen hetken ja tie muutokseen on jokaisella oma yksilöllinen prosessinsa. Myös unelmatyössä voi uupua.
Uupuminen työssä on usein monen tekijän summa. Hälyttäviä merkkejä alkavasta uupumuksesta voivat olla väsyminen, kyynistyminen, mielenkiinnon menettäminen työhön, aikaansaamisen vaikeus tai ammatillisen itsetunnon heikkeneminen. Meistä jokainen voi kärsiä kaikista näistä ohimenevästi ja ajoittain, mutta jos suurin osa näistä alkaa olla läsnä päivittäisessä työssä, niin on aika pysähtyä ja tarkastella omaa tilannetta uudelleen.
Uupumukseen liittyvässä väsymyksessä väsymys jatkuu myös kuormittavien tilanteiden jälkeen. Saatat kärsiä väsymyksestä, joka ei helpota lepäämällä. Työpäivän jälkeinen vapaa-aika tai vapaapäivä ei tällöin enää riitä palautumiseen. Saatat kärsiä myös univaikeuksista, jolloin nukahtaminen on vaikeaa, unesi on levotonta ja heräilet kesken unien. Huonot yöunet puolestaan vaikuttavat mielialaasi ja haluusi lähteä aamulla töihin.
Työpaikalle tultaessa voi olla jo valmiiksi huonotuulinen. Lisäksi ahdistuneisuus, masentuneisuus, pessimistisyys ja ärtyneisyys voivat lisääntyä, varsinkin jos kohtaan työssäsi vastoinkäymisiä. Toisaalta taas voit olla tilanteessa missä mikään ei tunnu enää miltään. Saatat myös alkaa eristäytyä muusta työyhteisöstä sekä käyttäytyä mekaanisesti ja välinpitämättömästi työkavereiden lisäksi myös mahdollisia asiakkaitasi kohtaan. Uupumus voi ilmetä myös fyysisinä oireina kuten sairastamisherkkyytenä, päänsärkynä, lihassärkyinä, vatsavaivoina ja ruokahalun menettämisenä.
Ammatillisen itsetunnon heiketessä saatat alkaa epäillä työsi merkitystä, ja kykysi nauttia työhön liittyvistä asioista katoaa. Myös töiden aloittaminen ja loppuun saattaminen vaikeutuu sekä keskittyminen ja muisti alkaa pätkiä. Luovuus katoaa ja alat epäillä kykenetkö työhösi enää ollenkaan. Kaikkien näiden edellä mainittujen asioiden toteutuessa aletaan olla jo vakavassa tilanteessa. Voi olla, että tarvitaan ensin paljon lepoa, jotta tilanne voidaan kohdata kokonaisuudessaan ja ryhtyä toimenpiteisiin sen korjaamiseksi. Ihannetilanteessa asioihin puututaan ennaltaehkäisevästi jo varhaisessa vaiheessa.
Työssä uupuminen vaatii aina oman työ tarkastelua sekä tilanteen uudelleen järjestelyä. Usein pelkkä työn tarkastelu ei riitä, vaan omaa tilannettaan tulee pysähtyä tutkimaan kokonaisvaltaisesti työn, vapaa-ajan, sosiaalisten suhteiden, perhetilanteen ja levon suteen. Mikä on juuri sinulle riittävä määrä kutakin näistä? Ja missä muodossa nämä palvelevat jaksamistasi parhaiten? Näihin kysymyksiin vastauksen saaminen ei välttämättä ole kovin yksinkertaista. Siihen tarvitaan kykyä pysähtyä ja kohdata omat toiveensa ja tarpeensa rehellisesti, sekä toimia niiden eteen määrätietoisesti.
Autan sinua mielelläni löytämään vastaukset juuri näihin kysymyksiin. Pelkät vastaukset eivät kuitenkaan riitä siihen, että toivottuja muutoksia alkaisi tapahtua. Siksi haluan olla tukemassa sinua myös ottamaan pieniä askelia kohti toivotumpaa työelämää ja arjen tasapainoa. Työskentelyssäni olen käyttänyt mm. omien elämänarvojen tarkastelua, itsetuntemuksen lisäämistä, palautumisen keinojen kartoittamista, uusien tavoitteiden asettelua sekä työn uudelleen järjestelyä erilaisin menetelmin. Tärkeintä on löytää sinun omat vahvuutesi ja voimavarasi, valjastaa ne käyttöösi sekä tehdä toiveesi näkyviksi. Millaisena työntekijänä olet parhaimmillasi? Millaisena haluat tulla nähdyksi ja kuulluksi?
Eeva Lehtola
Jokainen meistä kohtaa elämässään tilanteita joista on vaikea selvitä eteenpäin ilman ulkopuolista tukea. Avun pyytäminen läheisiltä tai alan ammattilaisilta ei kuitenkaan aina ole itsestään selvää tai helppoa. Siksi onnittelen sinua rohkeudestasi ylittää tämä kynnys ja hakea itsellesi apua. Olen valmis kuuntelemaan, tukemaan ja rohkaisemaan sinua eteenpäin.
Haluan terapeuttina olla antamassa sinulle mahdollisuuden tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olet. Haluan myös olla tukemassa sinua matkallasi kohti toivotun näköistä elämää sen eteen tuomista haasteista huolimatta. Meissä kaikissa on vahvuuksia ja voimavaroja, joiden avulla voimme edetä kohti unelmiamme. Menneisyytemme ei tarvitse määrittää meitä tai tulevaisuuttamme.
Uskon voivani auttaa sinua, jos kärsit ahdistuneisuudesta tai uupumuksesta, haluat vahvistaa itsetuntemustasi tai rajojasi tai jäsentää ajatuksiasi uudessa elämäntilanteessa. Varaa rohkeasti maksuton tutustumistapaaminen, jolloin voimme puolin ja toisin tunnustella voisinko olla oikea henkilö tukemaan sinua.