Anna aina anteeksi toisille, vaikka he eivät ansaitsi sitä, mutta koska sinä itse ansaitset mielenrauhan.

Anteeksi antaminen voi joskus tuntua vaikealta. Varsinkin läheiselle ja tärkeälle. Se on kuitenkin avain vapauteen. Kun luovut katkeruudesta, vapautat itsesi negatiivisista tunteista ja samalla vapautat energiaa hyvälle ja positiiviselle.

Vain harva meistä on säästynyt jonkinlaisilta lapsuuden "traumoilta", joita vanhempamme tai muut lapsuutemme läheiset ihmiset ovat meille aiheuttaneet. On tärkeää muistaa, että hyvin harvoin kukaan tahtoo pahaa lapselle. Virheitä tapahtuu, kun vanhempi on itse jäänyt vaille tarvitsemaansa hoivaa ja rakkautta. Häntä on kenties kohdeltu epäkunnioittavasti lapsena tai hänen emotionaaliset tarpeensa ovat jääneet täyttymättä. Sukupolvien ketjussa virheet toistuvat ja opimme haitallisia käyttäytymismalleja. Niistä vapautuminen on kuitenkin mahdollista. Myös aikuisuudessa meitä loukataan ja pahoitamme mielemme. Myös silloin yksipuolinen anteeksi antaminen parantaa omaa oloamme. 

Pieni anteeksiantoharjoitus

Sulje silmäsi ja muistele, kuka on loukannut sinua ja miltä loukkaus on tuntunut. Hengitä syvään ja rauhallisesti ja ota vastaan tunne, mikä tulee. Jatka hengittelyä ja anna muiston vähitellen pienentyä, muuttua mustavalkoiseksi ja kadota horisonttiin. Kun avaat silmäsi, totea itsellesi hiljaisella äänellä, että annat anteeksi sinulle (henkilön nimi) vapauttaakseni itseni negatiivisista tunteista. Jatka tämän lauseen toistamista, kunnes loukkaantumisen tunne on laimentunut. 

Profiilikuva: Mia Sabelli-Marjosola

Mia Sabelli-Marjosola

Terapeutin profiili »

Tuntuuko sinusta, että olet ongelmasi kanssa yksin? Ota minut kanssakulkijaksesi, niin autan sinua löytämään kirkkaammat ajatukset, "kevymmän repun" ja tasapainoisemman elämän. Lyhytterapia on hämmästyttävän tehokas ja kustannustehokas hoitomuoto tai tapa pitää itsestään ja terveydestään huolta. Jo muutama kerta lyhytterapiaa voi ratkaista monenlaisia haasteita ja psykologisia ongelmia. Älä epäröi enää hetkeäkään panostaa itseesi!