Aistihuoneesta apua keskittymiseen, palautumiseen ja uniongelmiin

Kuva: Aistihuoneesta apua keskittymiseen, palautumiseen ja uniongelmiin

Aistihuoneesta apua keskittymiseen, palautumiseen ja uniongelmiin

Kiireen keskellä palautumiseen panostaminen saattaa unohtua. TunneTilojen aistihuone Tampereen Näsilinnankadulla pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman. Rauhoittumista edistetään mm. digitaalisten luontoelämysten ja Neurosonic-tuolin avulla. Aistihuonetta voi vuokrata kuka vain. Se on myös sovitusti EMootion kuntoutusasiakkaiden käytettävissä.

 

Kun perusarjestakin tuli suorittamista

Nykyaika on täynnä asioita, joissa ihmisen kuormitusta ja vireyden säätelyä haastetaan. Keskittymisen haasteisiin ei usein liity mitään diagnoosia. Kehityssuunnat ovat vain kulkeneet niin kovaa vauhtia, ettei ihmisaivojen evoluutio ole ehtinyt seurata perässä.

Yksilön haasteiden ohella olisikin tärkeää tarkastella myös ympäröivää kulttuuria ja kiireen ideologiaa. Miksi elämästä on tullut suorittamista? Miksi jopa perusarjesta pitää palautua?

Näitä kysymyksiä on pohdittu EMootiolla paljon. Toimitusjohtaja ja pitkän linjan mielenterveysasiantuntija Emmi Lönnqvist kohtaa päivittäin arjen uuvuttamia nuoria aikuisia. Esimerkiksi nepsy-nuorille suunnatussa Oma Väylä -kuntoutuksessa aistisäätely ja palautuminen ovat kantavia teemoja mielenterveyden tukemisessa.

Kulttuuri muuttuu hitaasti. Kiireen palvonnan vaihtuminen mielenterveyttä tukevaksi yksinkertaisemmaksi elämäksi tarvitsee toteutuakseen suuria rakenteellisia muutoksia niin ihmisten ajatusmalleissa kuin tavassa, joilla etenkin länsimaiset yhteiskunnat pyörivät.

Omaan jaksamiseensa jokainen pystyy kuitenkin vaikuttamaan tässä hetkessä. Palautumisen keinot ovat loppupeleissä melko yksinkertaisia. Haastavaa niissä on se, että esimerkiksi hengitys- ja läsnäoloharjoituksista ei ole hyötyä, jos niitä ei tee.

Tähän ongelmaan lähdettiin kehittämään ratkaisuja luomalla EMootion käyttöön oma aistihuone. Näsilinnankadulta, Tampereelta, löytyy nyt mielenterveyden ammattilaisten suunnittelema turvallinen TunneTilat, jossa palautuminen tapahtuu ohjatusti ja huomaamattaan.

 

Mikä on aistihuone?

Aistihuoneita on monenlaisia. TunneTilojen aistihuoneen suunnittelussa lähdettiin liikkeelle oman asiantuntijaverkoston arvoista. Luonnon palauttava voima ja eläinavusteisuus kulkevat mukana EMootion palveluissa. EMootion toimari ja TunneTilojen toinen yrittäjä Emmi on myös sertifioitu Metsämieli-ohjaaja.

Huoneeseen astuessa vastaan tulee siis suomalainen metsä.

Koko tila on rakennettu biofiilisen suunnittelun periaatteita mukaillen. Biofilialla tarkoitetaan ihmisen synnynnäistä tarvetta olla yhteydessä luontoon. Luonnossa oleskelu auttaa tutkitusti mm. stressin ja ahdistuksen vähenemiseen, tarkkaavaisuuden ja muistin paranemiseen, unen laatuun ja masennusoireiden lievittymiseen.

Silti nykyihminen viettää valtaosan, jopa 90 % ajastaan sisätiloissa. Biofiilisella suunnittelulla pyritään siis tuomaan luonto sinne, missä ihminen on.

Aistihuoneella tämä näkyy esimerkiksi materiaalivalinnoissa. Metsäteeman mukaisesti huoneesta löytyy sammalmatto ja koivupöllejä, puukalusteita, viherkasveja ja metsätapettia. Lisäksi huoneen isoista ikkunoista paistaa sisään runsaasti luonnonvaloa sekä kaunis puistomaisema Tammerkosken rannalla.

Biofilia ei kuitenkaan tarkoita askeettisuutta ja teknologian puutetta. TunneTiloissa myös teknologia on valjastettu luontokokemuksen tuottajaksi. 75 tuuman älynäytön tai VR-lasien kautta pääsee sukeltamaan Getting Better Oy:n tuottamien luontovideoiden syövereihin.

Videoiden avulla tehdään erilaisia läsnäolo- & rentoutumisharjoituksia. Harjoitteiden sisällön voi valita sen mukaan, millaista vireystilaa tavoittelee. Onko nyt tarve rauhoittua, palautua vai virkistyä?

Videoiden luontomatkoja tukee äänimaailma, joka vuoroin suhisee, ropisee tai tsirpittää korviin Genelecin kaiuttimista. Lisäksi huoneessa on älyvalaistus, joka reagoi videon sisältöihin – mukautuu siis tunnelmaan välillä kajastaen auringonsäteitä puun runkojen välistä, toisaalla taas tummentuen syvemmälle metsään kulkiessa.

Aistihuone on tila, joka aktivoi parasympaattisen hermoston eli auttaa rauhoittumaan. Siellä aistitulva kokonaisuudessaan laitetaan tauolle, ja keskitytään vain niihin aisteihin, joiden säätely kaipaa palautumista tai aktivointia.

 

Neurosonic-tuoli unen ja rentoutumisen tukena

TunneTilojen aistihuoneesta löytyy myös Neurosonic-tuoli, eli kavereiden kesken tärinätuoli. Ammattilaiskäyttöön tarkoitettu säädettävä tuoli tuottaa matalataajuusvärähtelyä, jolla pyritään vaikuttamaan parasympaattiseen hermostoon.

Parasympaattisen hermoston työ on rauhoittaa elimistön toimintoja ja palauttaa se tasapainoon suorittamisen jälkeen. Stressintäyteisessä elämässä kierrokset kuitenkin usein jäävät päälle, eikä edes uni anna keholle kaivattua lepoa.

Tärinätuoli auttaa tähän ongelmaan. Tuoli toimii sovelluksella, josta voi valita useita erilaisia 10–45 minuutin mittaisia ohjelmia. Värähtelyn taajuudet kohdentuvat valitun ohjelman mukaan kehon eri osiin. Värähtelyhoidon kautta voi saada apua esimerkiksi ahdistukseen, stressioireisiin, erilaisiin kiputiloihin ja uniongelmiin.

EMootion asiakkaille tuoli on tuonut apua esimerkiksi uniongelmiin ja rentoutumiseen. Kotimaisen Neurosonic Finland Oy:n sivuilla pääset tutustumaan tarkemmin tutkittuihin hyvinvointivaikutuksiin.

 

Kuka voi käyttää TunneTilojen aistihuonetta?

Aistihuoneen käyttö on räätälöitävissä osaksi EMootion toteuttamaa Oma Väylä -kuntoutusta. Huone on saanut hyvän vastaanoton esimerkiksi kuntoutusten yksilö- ja ryhmätapaamisissa. EMootion palveluihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Aistihuoneen vuokraus ei kuitenkaan edellytä asiakassuhdetta. Tilaa voi vuokrata kuka vain.

Tiloissa on mahdollista järjestää esimerkiksi ryhmätapaamisia, valmennuksia ja koulutuksia. Älyteknologia ja visuaalisesti miellyttävä ympäristö tekevät myös etä- tai hybriditapaamisista asteen verran vaikuttavampia. Tiloista löytyy myös keittiönurkkaus ja WC.

Hyvä ajatus on myös ihan vain ottaa hetki aikaa itselle ja rentoutua Neurosonic-tuolin huomassa. Tuolin vuokraajille suosittelemme valitsemaan kuulokkeisiin itselle toimivaa rauhoittavaa musiikkia. Esimerkiksi luontoääniä sisältävät soittolistat ovat olleet suosittuja rentoutumisen tukena.

Tutustu vuokrausmahdollisuuksiin tarkemmin TunneTilojen kotisivuilla.

 

Profiilikuva: Emmi Lönnqvist

Emmi Lönnqvist

Terapeutin profiili »

Tarjoan terapiaa osana ratkaisukeskeisen psykoterapian opintojani. Terapian kesto määritetään aina yksilön omien tarpeiden mukaisesti. Vastaanotoltani voit saada apua esimerkiksi kuormittavaan elämäntilanteeseen, psyykkiseen oireiluun, työssäjaksamiseen sekä muihin elämäsi haasteisiin ja solmukohtiin. Ratkaisukeskeisessä terapiassa asiakkaiden voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen, tulevaisuuteen suuntautuminen ja arvostava kohtaaminen ovat positiivisen muutosprosessin keskiössä.  

Terapeuttina olen myötäelävä, kannustava ja käytönnönläheinen. Erityisvahvuutenani on rehellisten ja luottamuksellisten suhteiden luominen asiakkaiden kanssa. Innostavalla otteella työskentelen kanssasi muutostoiveitasi kohti jokaisen yksilön omaa prosessia kunnioittaen. Työskentelen integratiivisesti esim. NLP:tä ja HOT:n elementtejä hyödyntäen. Lisäksi kanssani työskentelee terapiakoirakoulutuksessa oleva bordercollie Ilo, joka on tarpeen mukaan läsnä tapaamisissa.

Ota rohkeasti yhteyttä, mietitään yhdessä, miten voisin olla juuri sinulle avuksi!