Happiness is a choice. Or is it?
Sisustustaulun teksti ärsyttää. Onko onnellisuus vain valintakysymys? Ehkä on, ehkä ei, mutta tätä täytyy tutkia tarkemmin.
Onnellisuusprofessori Markku Ojasen (2018) mukaan onnellisuus voi olla tunneonnea, joka vastaa esimerkiksi kysymykseen, oletko onnellinen juuri tällä hetkellä. Eli onnellisuus on tulkintaa tunteista ja silloin onnellisuudella voisi olla synonyymejä kuten ilo, positiivisuus ja kiitollisuus. Ojasen mukaan tunneonnen lisäksi onnellisuus on tyytyväisyysonnea, joka puolestaan kertoo, onko tähänastinen elämäsi ollut tyydyttävää, onnellista. Ja karkeasti voidaan sanoa, että tähän tyytyväisyysonneen ja omaan subjektiiviseen kokemukseen elämänlaadusta pohjautuu syy sille, miksi me suomalaiset olemme seitsemättä kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa (World Happiness Report 2024).
Subjektiivinen kokemus onnesta on perusteena myös sille, miksi mielenterveysongelmista kärsivät henkilöt pystyvät kokemaan onnellisuutta. Tai äärimmäistä köyhyyttä ja puutetta kokevat. Itse asiassa World Happiness Report perustuu piskuisen Himalajan rinteillä sijaitsevan Bhutanin onnellisuusindeksiin 1970-luvulta, jossa on keskeistä se, että vältetään vertailua ja ollaan tyytyväisiä siihen mitä meillä on tässä ja nyt. Lisäksi onnellisuutta edistää taito selviytyä traumoista ja vastoinkäymisistä (vrt.resilienssi) (Lyubomirsky 2008).
Ojanen että onnellisuusfilosofi Martela (2016) tuovat onnellisuuden käsitteeseen myös elämän merkityksellisyyden ja mielekkyyden kokemuksen. Martelan mukaan jopa onnellisuutta enemmän ihmisen tulisi tavoitella merkityksellisyyttä ja tehdä itsestään merkityksellinen muille. Toisaalta Ojasen mukaan onnellisuuden näkeminen asennekysymyksenä on ongelmallista, koska 40–50 % (eri lähteitten mukaan jopa enemmän) onnellisuudestamme tulee jo geenien mukana.
Voiko onnellisuutta siis opetella? Tähän Ojanen sanoo, että kyllä voi, jos onnellisuuden käsitteeseen lisätään tunne- ja tyytyväisyysonnen lisäksi mielenrauha eli ne meidän omat keinomme tyynnyttää mieli ja tehdä itselle hyvää.
Sisustustaulu - Happiness is a choice - saa rinnalleen kaksi uutta taulua. Toisessa lukee Carpe Diem ja toisessa.. Niin mitä sinun taulussasi lukee?
Marika Orava
Yksilöterapia
Ratkaisukeskeinen yksilöterapia on matalan kynnyksen apua elämän haastaviin tilanteisiin – terapiaa ihan tavallisille ihmisille. Terapiassa voidaan käsitellä monenlaisia elämän pulmakohtia ja kriisejä: muun muassa jaksamisen ongelmia, ahdistuneisuutta, parisuhteen tai perheen ongelmia, työhön ja opiskeluun liittyviä paineita ja uupumusta, itsetunto-ongelmia tai vaikkapa yksinäisyyden tuomaa lastia.
Yksilöterapiassa keskitytään pääasiassa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Asiakasta tuetaan itseymmärryksen kasvamisessa ja autetaan löytämään omat kykynsä ja voimavaransa sekä hyödyntämään niitä eväänä parempaan tulevaan.
Muutos tai mielen solmun aukeaminen voi tapahtua nopeastikin: keskimäärin terapiakäyntejä on 1–20 kertaa.
Ratkaisukeskeiseen terapiaan ei tarvitse lähetettä, eikä terapia kuulu Kela-korvauksen piiriin. Mikäli hoitomuoto ei ole asiakkaalle riittävä, hänet ohjataan tarvittaessa eteenpäin.
Pariterapia
Ratkaisukeskeinen pariterapia on matalan kynnyksen apua parisuhteen haastaviin tilanteisiin – toisaalta vastaanotolle voi tulla jo ennen ongelmien kriisiytymistä. Terapiassa voidaan käsitellä monenlaisia parisuhteen pulmakohtia ja kriisejä, kuten uskottomuutta, mustasukkaisuutta, toisen osapuolen sairastumista, lapsettomuutta ja rakkauden tunteen hiipumista. Lisäksi toistuvat, ratkaisemattomat ristiriidat voivat aiheuttaa kriisin suhteeseen.
Pariterapiassa keskitytään pääasiassa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Pariterapiassa huomioidaan kummankin osapuolen tarpeita, kumotaan olettamuksia sekä kasvatetaan luottamusta uudelleen.
Asiakkaita tuetaan sekä itseymmärryksen että yhteisymmärryksen kasvattamisessa kohti yhteisesti luotuja tavoitteita. Kuten yksilöterapiassa, myös pariterapiassa käyntejä on keskimäärin 1–20 kertaa.
Painonhallintaterapia – tukea kestävään muutokseen
Painonhallintaterapia on suunniteltu sinulle, joka kamppailet painonhallinnan kanssa ja haluat löytää pysyviä ratkaisuja ilman jatkuvaa jojoilua. Tämä terapia sopii erityisesti, jos:
- Olet kokenut jatkuvaa laihduttamisen ja lihomisen noidankehää.
- Syömisen nautinto on kadonnut ja haluat löytää uudelleen tasapainon.
- Koet olevasi tunnesyöjä ja kaipaat keinoja tunnistaa ja hallita tunteiden vaikutusta syömiseen.
- Haluat oppia tietoisuustaitoja, jotka tukevat terveellisiä ruokailutottumuksia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Terapiassa keskitymme ymmärtämään yksilölliset haasteesi ja tavoitteesi. Opit uusia lähestymistapoja, kuten tietoista syömistä ja myötätuntoista suhtautumista itseesi.
Palvelua tarjoaa terveydenhuollon koulutuksen saanut ammattilainen, joten voit luottaa siihen, että saat turvallista ja asiantuntevaa ohjausta.
Aloita matkasi kohti tasapainoisempaa ja hyvinvoivempaa elämää – varaa aika painonhallintaterapiaan jo tänään!