Vahingolliset selviytymiskeinot eli addiktiot

Kuva: Vahingolliset selviytymiskeinot eli addiktiot

Meistä jokainen haluaa selviytyä elämästään hengissä ja joskus jopa nauttia siitä. Elämä harvoin kuitenkaan tarjoilee pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan välillä vastaan tulevat vastoinkäymiset horjuttavat mielenrauhaa ja pakottavat turvautumaan tuttuihin toimintatapoihin -myös niihin vahingollisiin.

Meille jokaiselle on kehittynyt matkan varrella erilaisia selviytymiskeinoja, jotka lisäävät tunnettamme siitä, että me hallitsemme elämäämme. Jollekin tämä tarkoittaa kahvikuppia savukkeella heti herättyä, toiselle juoksulenkkiä töiden jälkeen ja kolmannelle viinilasia ennen nukkumaanmenoa. Pikkuhiljaa aiemmin pelkkää iloa, mielihyvää ja mielenrauhaa lisänneet keinot saattavatkin tuoda mukanaan pakkoajatuksia siitä, ettei selviä, jos nämä totutut toimintatavat eivät toteudu arjessa sellaisenaan. Ihminen on vähitellen alkanut uskomaan, että rauhallisen ja turvallisen mielen saavuttaminen edellyttää joka päivä näitä totuttuja tapoja, joita ilman elämä muuttuu ahdistavaksi, ilottomaksi ja hallitsemattomaksi kaaokseksi. On vain pieni askel positiivisen toimintatavan muuttumisesta negatiiviseksi selviytymiskeinoksi -riippuvuudeksi, jota ilman ihminen ei usko selviytyvänsä. Addiktin voi olla vaikea huomata tätä muutosta, koska toimintatavan muuttuminen haitalliseksi riippuvuudeksi tapahtuu yleensä vähitellen.

Riippuvuus voi syntyä lähes mihin aineeseen tai toimintaan tahansa. Tunnetuimpia riippuvuuksia ovat päihde-, lääke-, some-, peli-, liikunta-, shoppailu-, seksi- ja läheisriippuvuus. Terapeuttina kuulen usein siitä, kuinka läheisten voi olla vaikea ymmärtää riippuvuuskäyttäytymisestä kärsivän henkilön toimintaa, koska sillä on heidän näkemyksensä mukaan vain negatiivisia vaikutuksia. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että riippuvuuden ensisijainen, primäärinen, tarkoitus on kuitenkin tuoda positiivisia vaikutuksia addiktin elämään esim. turvaa, mielenrauhaa, iloa, helpotusta ja muuta tyydytystä. Negatiiviset vaikutukset ovat vain ikäviä jälkiseuraamuksia, sekundaarisia vaikutuksia, joista yleensä lähiympäristö saa myös osansa.

Riippuvuudesta voi olla vaikea päästä eroon, koska siitä on muodostunut keino selviytyä arjesta ja pysyä hengissä. Addikti voi luulla, ettei hän selviäisi elämästään ilman vahingollista toimintatapaansa esim. alkoholia, tupakkaa, himoliikuntaa, tai elämä olisi vähintäänkin hyvin ankeaa. Vieroitusoireet tekevät hulluksi, lisäävät ahdistusta ja masennusta sekä tekevät keskittymisen kaikkeen muuhun elämään lähes mahdottomaksi. Tämän vuoksi voi olla helpompi keksiä tekosyitä sille, miksi vahingollisten selviytymiskeinojen vaikutukset eivät ole niin vahingollisia. Muutospaine kuitenkin yleensä kasvaa addiktion jatkuessa ja kypsyy, kun addiktion negatiiviset vaikutukset alkavat olemaan positiivisia suuremmat.

Addiktiosta luopuminen voi tuntua hyvin pelottavalta, koska siitä on saattanut muodostua ainoa syy elää ja iloita tai pysyä hengissä ja järjissään. Addiktiosta luopuminen aiheuttaakin yleensä alkuun paljon ahdistusta, masennusta, pelkoa ja huolta. Sen vuoksi on hyvin ymmärrettävää, että moni pitkittää luopumispäätöstään hetkeen, jolloin ei enää ole muuta vaihtoehtoa.

Addiktiosta luopuminen vaatii paljon rohkeutta, päättäväisyyttä, periksi-antamattomuutta, epävarmuuden ja epämukavuuden sietämistä. Luopumis-prosessissa ihminen joutuu kohtaamaan omat tunteensa -ne, joita hän on addiktiollaan juossut karkuun, sekä löytämään terveellisempiä selviytymiskeinoja, joilla ei ole niitä negatiivisia jälkiseuraamuksia. Ei ole ollenkaan tavatonta, että joku korvaa addiktion toisella addiktiolla, sillä tietyt ihmiset ovat alttiimpia addiktiiviselle käyttäytymiselle kuin toiset. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että jokaisen addiktiivisen käyttäytymisen takana on ihminen, joka ei tahallaan -muita ihmisiä kiusatakseen- ole addikti. Hän on pohjimmiltaan hyvä ihminen, joka on oppinut kohtaamaan omat vaikeat tunteensa sellaisella selviytymiskeinolla, joka auttaa lyhyellä tähtäimellä, mutta on pitkällä tähtäimellä vahingollinen -sekä hänelle itselleen, että yleensä myös hänen läheisilleen. Addikti tarvitsee apua ja uusia terveellisempiä selviytymiskeinoja. Addikti kyllä yleensä lopettaisi addiktionsa, jos siihen vain itse pystyisi.

Mikäli sinä tai läheisesi tarvitsette apua addiktion selättämisessä, ota yhteyttä! Autan mielelläni!

❤️Erja

erja@terapiaamielelle.fi

www.terapiaamielelle.fi

Olen kognitiivinen lyhytterapeutti, joka hyödyntää työssään skeematerapian, hyväksymis- ja omistautumisterapian, myötätuntosuuntautuneen, tietoisuustaitopohjaisen ja metakognitiivisen terapian työkaluja tarpeen mukaan.

Jo nuoruudestani alkanut kiinnostus ihmismielen mahdollisuuksia ja rajoituksia kohtaan on ajanut minut opiskelemaan ja vaihtamaan alaa aikuisiällä. Toimin pitkään yritysmaailmassa johtoasemassa rekrytointien ja henkilöarviointien parissa, mutta kaipuu suuremman merkityksellisyyden, oman arvomaailman mukaiseen elämään ja ihmisten auttamisen pariin saivat minut kouluttautumaan terapeutiksi. Rekrytointialalle hakeuduin alun perin siksi, että halusin auttaa ihmisiä elämässään eteenpäin, mutta kun etenin urallani ylöspäin, ajauduin samalla myös kauemmaksi alkuperäisestä motivaationlähteestäni ja työ menetti pikku hiljaa merkityksensä. Kognitiivisena lyhytterapeuttina pääsen toimimaan jälleen omasta motivaatiostani käsin eli auttamaan ihmisiä elämässään eteenpäin, mutta nyt astetta syvällisemmin  -mielenterveyden haasteita taklaten. 

Oman elämäni traumat, vastoinkäymiset sekä sairastumiset ovat haastaneet myös omaa mielenterveyttäni ja pakottaneet minua tutkimaan omia ajatusmalleja, uskomuksia sekä sisäistä puhetta, jotka ovat yhdessä muodostaneet arjen todellisuuteni ja vaikuttaneet käyttäytymiseeni. Vasta pitkäjänteisellä mielen työskentelyllä, kognitiivisen terapian työkaluilla, olen saanut ymmärryksen omalle toiminnalleni, löytänyt ratkaisut ongelmiini sekä saavuttanut sisäisen rauhan ja elämänilon. Olen pystynyt hyödyntämään asiakkaiden auttamisessa menestyksekkäästi omaa kokemusasiantuntijuuttani, josta kertovat myös saamani erinomaiset asiakaspalautteet. 

Olen terapeuttina empaattinen kuuntelija sekä kannustava kanssakulkija, joka ratkaisukeskeisesti oivalluttaa ja myötätuntoisesti voimaannuttaa asiakasta terapiamatkan aikana löytämään omat vastaukset, resurssit ja ratkaisukeinot. Kohtaan jokaisen asiakkaan avoimin mielin, tuomitsematta ja henkilön omia kokemuksia ja näkemyksiä kunnioittaen. Terapiassa autan asiakasta tunnistamaan ja luopumaan vaikeuksia aiheuttavista toimintamalleista sekä sisäisestä puheesta tarjoamalla tilalle uusia hyödyllisempiä ajattelu- ja käyttäytymistapoja, jotta asiakas pääsee elämään toiveidensa mukaista elämää.

Uskon jokaisen asiakkaani potentiaaliin ja muutoskykyyn. He vain kaipaavat tukea sisäisen voiman valjastamisessa sekä oikeiden askeleiden ottamisessa. Asiakkaitteni upeat muutokset ja huikeat onnistumistarinat ovat työssäni parasta!

Lähde kanssani matkalle tutkimaan mielesi mahdollisuuksia -olet enemmän, mitä uskotkaan!

❤️ Erja

erja@terapiaamielelle.fi