Mindfulness-, meditaatio- ja mielikuvaharjoitusten merkitys terapiassa

Kuva: Mindfulness-, meditaatio- ja mielikuvaharjoitusten merkitys terapiassa

Kognitiivisessa (lyhyt)terapiassa käytetään hyödyksi usein myös mindfulness-, meditaatio- ja mielikuvaharjoituksia. Mindfulness-pohjainen kognitiivinen terapia (MBCT) on jopa luotu omaksi terapiamuodokseen.

Mindfulnessilla tarkoitetaan tietoisuustaitoja eli kykyä olla läsnä ja havainnoida nykyhetkeä hyväksyvällä ja arvostelemattomalla asenteella mitään muuttamatta. Nykyelämä ohjaa ihmisiä jatkuvaan suorittamiseen, arvosteluun ja nopeaan reagointiin, minkä vuoksi paikalleen pysähtyminen ja tilanteen hyväksyminen sellaisenaan voi olla monelle hyvin vaikeaa. Jos ihminen ei pysty olemaan nykyhetkessä, on hänen usein myös vaikea kohdata tilannettaan tai nauttia nykyhetkestä, koska mieli vaeltaa koko ajan joko menneisyydessä tai tulevaisuudessa.

Mindfulness-harjoitusten avulla lisätään havainnointi- ja tietoisuustaitoja itsestä nykyhetkessä sekä lisätään kykyä sietää omia ajatuksia ja tunteita, mikä kehittää kehon ja mielen yhteyttä sekä vahvistaa tunteiden ja stressin hallintaa. Ajatuksiin ei suhtauduta hyvinä tai huonoina ajatuksina, vaan ajatukset ovat vain ajatuksia, jotka saavat tulla ja mennä omia aikojaan ilman, että meidän täytyy niihin heti reagoida. Kun ihminen pystyy rauhallisin mielin kohtaamaan sisäisen maailmansa, on hänen helpompi suhtautua myös ulkoisen maailman tapahtumiin, jolloin myös impulssikontrolli kasvaa. Varsinkin riippuvuuksien, epävakaan persoonallisuushäiriön, ahdistuksen, aggressiivisuuden, syömishäiriöiden ja fobioiden hoidossa mindfulness-harjoitukset voivat rauhoittaa hermostoa ja auttaa hallitsemaan vahingollisiin toimiin yllyttäviä impulsseja.

Myös meditaatioharjoituksia voidaan hyödyntää terapiassa. Meditaatio-harjoituksia voi olla erilaisia. Harjoituksilla pyritään hiljentämään ajatukset keskittymällä esimerkiksi erilliseen mantraan, hengitykseen, esineeseen tai liikkeeseen. Kun oman mielen "hälinä" hiljenee, voi se auttaa rentoutumaan, rauhoittumaan ja palautumaan paremmin. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että säännöllisellä meditaatiolla on useita muitakin merkittäviä hyötyjä (LÄHDE):

  • Parantunut keskittymiskyky ja työmuisti
  • Vähentynyt mielen harhailu
  • Vähentynyt sisäinen tulehdus
  • Kasvanut empatia, myötätunto ja hyväntahtoisuus
  • Pysyvästi alentunut stressivaste eli alentunut reagointi stressaaviin asioihin.
  • Vähentyneet itsekeskeiset ajatukset
  • Parantunut unensaanti
  • Parantunut tunteiden säätely
  • Nopeutunut kivusta palautuminen
  • Hidastunut aivojen vanheneminen

Myös visualisointia eli erilaisia mielikuvaharjoituksia voidaan hyödyntää terapiassa. Mielikuvaharjoituksilla pyritään tutkimaan, rakentamaan ja muuttamaan mielessämme olevia mielikuvia. Harjoituksilla voidaan syvällisemmin tutkia, että miten olemme erilaisissa tilanteissa ajatelleet, tunteneet ja toimineet. Lisäksi voidaan muokata omaa sisäistä puhetta tai kehittää suhdetta itseen, muihin ihmisiin ja maailmaan lisäämällä harjoituksilla tiettyjä tunteita ja ajatuksia. Harjoituksilla voidaan jopa muuttaa menneisyyden ikäviä muistoja tai traumoja tuomalla mielikuvaan eheyttäviä elementtejä, henkilöitä tai asioita. Mielikuva-harjoitukset voivat olla hyvin voimakkaita kokemuksia, vaikka ne tapahtuvat vain mielen tasolla, sillä mieli ei tiedä, että mikä on totta tai kuviteltua. Se uskoo kaiken, mitä sille syötämme.

Kun omaa mieltään oppii harjoittelun avulla ohjaamaan, oma itsemääräämistunne myös kasvaa. Et ole enää mielesi matkustajana, vaan kuljettajana. Silloin sinä päätät, mitä mielessäsi tapahtuu.

Olethan yhteydessä, jos haluat oppia ohjaamaan omaa mieltäsi paremmin! Autan sinua mielelläni!

❤️️Erja 

erja@terapiaamielelle.fi

www.terapiaamielelle.fi

Olen kognitiivinen lyhytterapeutti, joka hyödyntää työssään skeematerapian, hyväksymis- ja omistautumisterapian, myötätuntosuuntautuneen, tietoisuustaitopohjaisen ja metakognitiivisen terapian työkaluja tarpeen mukaan.

Jo nuoruudestani alkanut kiinnostus ihmismielen mahdollisuuksia ja rajoituksia kohtaan on ajanut minut opiskelemaan ja vaihtamaan alaa aikuisiällä. Toimin pitkään yritysmaailmassa johtoasemassa rekrytointien ja henkilöarviointien parissa, mutta kaipuu suuremman merkityksellisyyden, oman arvomaailman mukaiseen elämään ja ihmisten auttamisen pariin saivat minut kouluttautumaan terapeutiksi. Rekrytointialalle hakeuduin alun perin siksi, että halusin auttaa ihmisiä elämässään eteenpäin, mutta kun etenin urallani ylöspäin, ajauduin samalla myös kauemmaksi alkuperäisestä motivaationlähteestäni ja työ menetti pikku hiljaa merkityksensä. Kognitiivisena lyhytterapeuttina pääsen toimimaan jälleen omasta motivaatiostani käsin eli auttamaan ihmisiä elämässään eteenpäin, mutta nyt astetta syvällisemmin  -mielenterveyden haasteita taklaten. 

Oman elämäni traumat, vastoinkäymiset sekä sairastumiset ovat haastaneet myös omaa mielenterveyttäni ja pakottaneet minua tutkimaan omia ajatusmalleja, uskomuksia sekä sisäistä puhetta, jotka ovat yhdessä muodostaneet arjen todellisuuteni ja vaikuttaneet käyttäytymiseeni. Vasta pitkäjänteisellä mielen työskentelyllä, kognitiivisen terapian työkaluilla, olen saanut ymmärryksen omalle toiminnalleni, löytänyt ratkaisut ongelmiini sekä saavuttanut sisäisen rauhan ja elämänilon. Olen pystynyt hyödyntämään asiakkaiden auttamisessa menestyksekkäästi omaa kokemusasiantuntijuuttani, josta kertovat myös saamani erinomaiset asiakaspalautteet. 

Olen terapeuttina empaattinen kuuntelija sekä kannustava kanssakulkija, joka ratkaisukeskeisesti oivalluttaa ja myötätuntoisesti voimaannuttaa asiakasta terapiamatkan aikana löytämään omat vastaukset, resurssit ja ratkaisukeinot. Kohtaan jokaisen asiakkaan avoimin mielin, tuomitsematta ja henkilön omia kokemuksia ja näkemyksiä kunnioittaen. Terapiassa autan asiakasta tunnistamaan ja luopumaan vaikeuksia aiheuttavista toimintamalleista sekä sisäisestä puheesta tarjoamalla tilalle uusia hyödyllisempiä ajattelu- ja käyttäytymistapoja, jotta asiakas pääsee elämään toiveidensa mukaista elämää.

Uskon jokaisen asiakkaani potentiaaliin ja muutoskykyyn. He vain kaipaavat tukea sisäisen voiman valjastamisessa sekä oikeiden askeleiden ottamisessa. Asiakkaitteni upeat muutokset ja huikeat onnistumistarinat ovat työssäni parasta!

Lähde kanssani matkalle tutkimaan mielesi mahdollisuuksia -olet enemmän, mitä uskotkaan!

❤️ Erja

erja@terapiaamielelle.fi