Arjen ajatusansat
Mielessämme pyörii lukematon määrä ajatuksia päivän aikana. Kaikkia ajatuksiamme emme edes ehdi tunnistamaan ajatusvirrasta, mutta osan saatamme huomata ja osaan saatamme jäädä jopa jumiin pitkäksi aikaa. Mielenterveyden haasteiden taustalla on usein erilaiset ajatusansat, jotka saavat meidät tulkitsemaan asioita ja tapahtumia yksipuolisesti tai vinoutuneesti. Aikaisemmat elämänkokemuksemme luovat meille ajatusmalleja, joiden avulla yritämme mahdollisimman nopeasti tehdä tulkintoja, sillä meillä ei yksinkertaisesti ole aikaa arvioida jokaista eteen tulevaa asiaa täydellisen perusteellisesti. Yksinkertaistavat analyysit pyrkivät säästämään meidän aikaamme ja helpottamaan elämäämme, mutta valitettavasti ne välillä myös vaikeuttavat sitä. Mielemme saattaa luoda sanojen, ajatusten ja tulkintojen vankilan, josta voi olla vaikea päästä ulos ilman ulkopuolista ammattiapua.
Tyypillisiä muita mielen masennuskeinoja ovat menneisyyden tapahtumien märehtiminen ja tulevaisuuden asioiden liiallinen murehtiminen, jolloin tässä hetkessä eläminen ja hetkestä nauttiminen merkittävästi vaikeutuvat. Muita haitallisia ajatusansoja on lukuisia. "Kaikki-tai-ei-mitään" -ajattelu on tyypillistä varsinkin täydellisyyden tavoittelijalle, joka kokee, että kaikki pitää onnistua aina täydellisesti tai muuten sillä ei ole hänelle kuin negatiivista merkitystä esim."Jos en nyt onnistu täydellisesti, tulee minun loppuelämäni olemaan tuhoon tuomittua." Tällainen ajattelu lisää tekemiseen paineita entisestään ja pahimmillaan estää ihmistä aloittamasta asioita, koska pelko epäonnistumisesta ja sitä seuraavista negatiivisista tunteista on liian murskaava.
Viides vahingollinen ajatusansa on katastrofiajattelu, esim. "Huomenna on varmasti niin liukasta, että ajan autolla ojaan ja myöhästyn tärkeästä työhaastattelusta." Suomalainen sananlasku "pessimisti ei pety" ohjaa ihmisiä myös katastrofiajattelun äärelle, koska "jos ajattelen pahinta mahdollista, en sitten pety niin pahasti, kun pahin mahdollinen ei toteutunutkaan". Tämä on kuitenkin pidemmän päälle ihmiselle hyvin raskasta, koska se ohjaa ihmistä myös näkemään ympärillään vain uhkia ja epäonnistumisen mahdollisuuksia, jolloin hänen maailmankuvansa muuttuu mollisävytteiseksi ja hänen voi olla vaikea enää nähdä ympärillään ilonaiheita.
Kuudes ajatusansa on väärät yleistykset esim. "Hoikat ihmiset ovat onnellisempia kuin lihavat." Yleistysten perimmäinen tarkoitus on kyllä hyvä eli nopeuttaa analysoimiseen käytettyä aikaa, mutta liian yksinkertaistetut yleistykset vain vääristävät tulkintojamme ja vahingoittavat mieltämme, koska näemme maailman hyvin mustavalkoisena paikkana elää.
Ajatusten lukeminen on seitsemäs ajatusansa esim. "Pomoni ei katsonut minun päälleni, joten hän on varmasti tyytymätön työsuoritukseeni." Muiden ajatuksia lukemalla saatamme tehdä hyvin nopeita johtopäätöksiä asioiden syy- ja seuraussuhteista, jotka voivat johtaa ikäviin ihmisten välisiin konflikteihin työpaikalla tai vapaa-ajalla. Viides ajatusansa on henkilökohtaistaminen esim. "Sain kokeesta huonon arvosanan, koska opettajani inhoaa minua." Tällöin ihminen tulkitsee tapahtumat aina itsensä ja omien henkilökohtaisten ominaisuuksien kautta, eikä näe asioille muita itsestään ulkopuolisia ja loogisia selitysmalleja.
Kahdeksas ajatusansa on imperatiivien (pitäisi, täytyisi) käyttö puheessa, jolloin ihmisen aito halu katoaa tekemisestä ja pakottavat yhteiskunnalliset säännöt tai normit alkavat ohjata tekemistä esim. "Minun täytyy menestyä työssäni, jotta voin olla muiden silmissä arvostettu." Ihminen saattaa samalla kadottaa aidon yhteyden omaan itseensä sekä siihen, mikä hänet oikeasti tekee onnelliseksi ja on hänelle merkityksellistä, jolloin pahoinvointi sekä uupuminen yleensä arjessa lisääntyvät.
Leimaaminen on myös yksi ajatusansoista, joka voi vääristää ihmisen tulkintoja ja muokata ihmisen maailmankuvaa vinoutuneeksi esim. "Kaikki myyjät ovat epäluotettavia oman edun tavoittelijoita." Asioiden ja ihmisten leimaaminen voi myös tarttua ihmiseltä toiselle, jolloin ihminen muodostaa omia tulkintoja tiedostamattaan ja sen enempää kyseenalaistamatta, jolloin ero omien todellisten mielipiteiden välillä kasvaa. Pelko leimatuksi tulemisesta saattaa myös pakottaa ihmisen tekemään valintoja tai käyttäytymään tavalla, joka ei ole hänelle aidosti luontaista tai mielekästä.
Kymmenes ajatusansa on tunteesta päättely esim. "Minua ahdistaa nousta lavalle, joten esitys tulee varmasti menemään huonosti." Olemme tottuneet kuuntelemaan tunteitamme ja pitämään niitä elämässämme kompassina, jolloin voi olla vaikea ymmärtää, ettei kaikki tunteet pidä paikkansa tai kerro käsillä olevasta tilanteesta koko totuutta. Tunteet voivat vain muistuttaa meitä aikaisemmista tapahtumistamme, mutta niiden ei tarvitse määritellä meidän tulevia tapahtumia. Tunteita ei tarvitse joka kerta kuunnella, jos se estää meitä saavuttamasta haluamiamme asioita.
Yhdestoista ajatusansa on valikoiva päättely esim. "Edessä oleva autoilija hidasti vauhtiansa vain minua ärsyttääkseen." Oma nykyinen tilanteemme eli ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme, ohjaavat tulkintojamme, minkä vuoksi saatamme sortua valikoivaan päättelyyn sen mukaisesti, mitä sillä hetkellä ajattelemme, tunnemme ja toiminnallamme tavoittelemme. Jos meillä on kova kiire, saatamme huomioida ja tulkita kaikki eteemme tulleet esteet valikoivasti niin, että muut ihmiset yrittävät tahallaan estää matkantekomme.
Viimeinen ajatusansa on myönteisen poissulkeminen, jolloin saatamme kiinnittää huomioita vain negatiivisiin asioihin tai tulkita asioita pessimistisestä näkökulmasta käsin esim. "Palkankorotukseni oli liian pieni." Jos ihminen on kokenut paljon vastoinkäymisiä ja hänen voimavaransa ovat muutenkin alhaalla, voi olla haastavaa nähdä asiat myönteisellä tavalla. Tähän kuitenkin kannattaisi vaikeissakin tilanteissa pyrkiä, sillä negatiivisuus ruokkii vain lisää negatiivisuutta ja lisää ihmisen pahoinvointia, jolloin voi entisestään olla vaikea nähdä asioiden kultareunukset.
Mitä ajatuksia oheinen kirjoitus sinussa herätti? Tunnistatko omassa sisäisessä puheessasi oheisia ajatusansoja? Haittaavatko ne sinun hyvinvointiasi? Olethan minuun yhteydessä, jos haluat voida paremmin ja päästä omista ajatusansoista eroon! Autan sinua mielelläni!
❤️ Erja
erja@terapiaamielelle.fi
www.terapiaamielelle.fi
Erja Alanko
Olen kognitiivinen lyhytterapeutti, joka hyödyntää työssään skeematerapian, hyväksymis- ja omistautumisterapian, myötätuntosuuntautuneen, tietoisuustaitopohjaisen ja metakognitiivisen terapian työkaluja tarpeen mukaan.
Jo nuoruudestani alkanut kiinnostus ihmismielen mahdollisuuksia ja rajoituksia kohtaan on ajanut minut opiskelemaan ja vaihtamaan alaa aikuisiällä. Toimin pitkään yritysmaailmassa johtoasemassa rekrytointien ja henkilöarviointien parissa, mutta kaipuu suuremman merkityksellisyyden, oman arvomaailman mukaiseen elämään ja ihmisten auttamisen pariin saivat minut kouluttautumaan terapeutiksi. Rekrytointialalle hakeuduin alun perin siksi, että halusin auttaa ihmisiä elämässään eteenpäin, mutta kun etenin urallani ylöspäin, ajauduin samalla myös kauemmaksi alkuperäisestä motivaationlähteestäni ja työ menetti pikku hiljaa merkityksensä. Kognitiivisena lyhytterapeuttina pääsen toimimaan jälleen omasta motivaatiostani käsin eli auttamaan ihmisiä elämässään eteenpäin, mutta nyt astetta syvällisemmin -mielenterveyden haasteita taklaten.
Oman elämäni traumat, vastoinkäymiset sekä sairastumiset ovat haastaneet myös omaa mielenterveyttäni ja pakottaneet minua tutkimaan omia ajatusmalleja, uskomuksia sekä sisäistä puhetta, jotka ovat yhdessä muodostaneet arjen todellisuuteni ja vaikuttaneet käyttäytymiseeni. Vasta pitkäjänteisellä mielen työskentelyllä, kognitiivisen terapian työkaluilla, olen saanut ymmärryksen omalle toiminnalleni, löytänyt ratkaisut ongelmiini sekä saavuttanut sisäisen rauhan ja elämänilon. Olen pystynyt hyödyntämään asiakkaiden auttamisessa menestyksekkäästi omaa kokemusasiantuntijuuttani, josta kertovat myös saamani erinomaiset asiakaspalautteet.
Olen terapeuttina empaattinen kuuntelija sekä kannustava kanssakulkija, joka ratkaisukeskeisesti oivalluttaa ja myötätuntoisesti voimaannuttaa asiakasta terapiamatkan aikana löytämään omat vastaukset, resurssit ja ratkaisukeinot. Kohtaan jokaisen asiakkaan avoimin mielin, tuomitsematta ja henkilön omia kokemuksia ja näkemyksiä kunnioittaen. Terapiassa autan asiakasta tunnistamaan ja luopumaan vaikeuksia aiheuttavista toimintamalleista sekä sisäisestä puheesta tarjoamalla tilalle uusia hyödyllisempiä ajattelu- ja käyttäytymistapoja, jotta asiakas pääsee elämään toiveidensa mukaista elämää.
Uskon jokaisen asiakkaani potentiaaliin ja muutoskykyyn. He vain kaipaavat tukea sisäisen voiman valjastamisessa sekä oikeiden askeleiden ottamisessa. Asiakkaitteni upeat muutokset ja huikeat onnistumistarinat ovat työssäni parasta!
Lähde kanssani matkalle tutkimaan mielesi mahdollisuuksia -olet enemmän, mitä uskotkaan!
❤️ Erja
erja@terapiaamielelle.fi