Mitä on seksuaaliterapia - huojennusta vai häpeää?

Kuva: Mitä on seksuaaliterapia - huojennusta vai häpeää?

Kukaan ei halua olla huono tai hukassa seksissä tai oman seksuaalisuutensa kanssa. Kun näitä teemoja määrittää luonnollisuus, ajattelemme, että jokaisen on vain osattava, ymmärrettävä ja tiedettävä. Vaikka pääosin jokainen meistä allekirjoittaa sumeilematta samanlaiset historiankirjat, ei seksuaalisuudesta  juurikaan ole puhuttu. Ei kotona eikä koulussa.  

Tutustu seksuaaliterapeutteihin ja -neuvojiin tästä

Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteille

Voisi ajatella, että seksuaalisuuden ja seksin teemat kiinnostavat ihmisiä niin, että luettaisiin kaikki mahdollinen materiaali, mitä käsiin saadaan. Mutta vaikka teema kiinnostaisikin, niin usein ajatellaan, että seksuaalisuus on itsestään selvää ja seksikin sujuu kaikilta ihan luonnostaan. Joillekin tuo on totuus, mutta suurin osa meistä pohtii niin omaa seksuaalisuuttaan kuin seksielämää paljonkin elämänsä aikana. Ja aika usein yksin. Häpeä siitä, etten ymmärrä tai osaa jotain, niin luonnolliseksi määriteltyä, tuottaa haasteita.  

Mielen solmut punovat lukkoja

Usein emme itsekään ymmärrä, miksi mieli vääntää solmuja sinnekin, minkä ajattelemme olevan helppoa, yksinkertaista tai selvää. Viimeistään suhde-elämässä toisen kanssa tulee vastaan pieniä nykeröitä tai valtavia vyyhtejä, joissa ei ole alkua taikka loppua. Terapiasohvalla asiakas usein sanoo, ettei tiedä mistä aloittaa. Ja se on ymmärrettävää. Kaikki kun tässäkin teemassa liittyy kaikkeen. Työkuorma haastaa seksielämän vapautta. Arkirumba kaikuu suhteen vuorovaikutuksessa. Väsymys kiristää itsehyväksyntää. 

Moni kuvaa, kuinka päätyy mielensä tai kehonsa kanssa lukkoihin, joiden avainta joutuu vähintään etsimään tai se on hukkunut kokonaan. Solmuista on tullut niin iso vyyhti, että se on helpompaa laittaa lukon taakse piiloon. Siten ihminen suojelee itseään siltä, ettei satu, mutta myös kahlitsee itsensä ja nautintonsa vapaudelta. 

Ongelmia ratkaistavaksi?

Tullaanko seksuaaliterapiaan aina lukkojen, solmujen tai tutummin ongelmien kanssa? Onneksi ei enää välttämättä. Toki se on tulosyynä merkityksellinen. Sitä varten me olemme olemassa, että etsimme yhdessä avainta, solmun päätä ja lopulta häntääkin. Välillä puramme vyyhtiä ymmärrettävämmäksi ja selkeämmäksi. Ja aina yhdessä asiakkaan kanssa ja hänen ehdoillaan. Seksuaaliterapian kuuluu olla turvapaikka, jossa on lupa olla herkkien ja kipeidenkin asioiden äärellä niin, ettei tarvitse pelätä mitään. 

Mutta seksuaaliterapiaan voidaan tulla puhumaan myös paremmasta itseymmärryksestä, rakentamaan vahvempaa seksuaalista itsetuntoa tai ymmärtämään kumppania vielä vähän enemmän. Pienet nykeröt suhteissa on hyvä purkaa heti pois ennen vyyhdeiksi kasaantumista. Lapsuuden solmuja on tärkeää käydä läpi silloin, kun ne haittaavat aikuisuutta. Vapauden saaminen itselleen omasta polusta on erityisen tärkeää. 

Paljon enemmän toivoisin, että niin seksuaaliterapia kuin pariterapiakin kääntyisi ennaltaehkäiseväksi. Ja joidenkin asiakkaiden kanssa tähän jo päästäänkin. Terapiasta haetaan voimaa ja vahvistusta, parannetaan olemassa olevaa hyvää ja etsitään keinoja pitää huolta itsestä tai suhteesta yhdessä. Jotkut parit tekevät terapiakäynnistään yhteisen huoltokäynnin jokusen kerran vuodessa. Huoltokäynnillä voidaan keskittyä ja pysähtyä sen tärkeimmän, eli meidän äärelle. Myös yksilölle olisi tärkeää ottaa sellainen minä -aika, huoltokäynti omaa hyvinvointia varten. Terapian ei aina tarvitse olla korjaamista, vaan itsensä kohtaamista. 

Mitä seksuaaliterapiasta voi saada?

Huojennusta, helpotusta ja rauhaa, sille mitä on ja mitä ajattelee. Se saattaa olla merkittävä muutos, kun ei tarvitse enää ajatella olevansa kummallinen, huono tai väärässä. Terapeutti on lempeä peili, jota saa katsella lempeän rohkeasti ja sanoa ääneen senkin, mitä missään muualla ei voisi sanoa. On vapauttavaa, vaikkakin myös haastavaa, saada kohdata itsensä kaikin ajatuksin. 

Seksuaaliterapeutti on aina myös ennen kaikkea kuuntelija. Terapian tavoite on se, että asiakas tulee kuulluksi niiden asioiden äärellä, jotka hänelle ovat merkityksellisiä. Suhteen, oman seksuaalisuuden tai seksin teemoista ei tarvitsekaan keskustella kenen kanssa tahansa, eikä välttämättä edes ystävän. Terapeutti on luvallisesti tunteiden, ajatuksien ja kokemuksien tuuletuspaikka. Sinua ja sinun ajatuksiasi varten. 

Seksuaaliterapiasta saa myös vastauksia ja ratkaisuja. Usein ne syntyvät työstämisen kautta, omista oivalluksista. Joku viisas joskus sanoikin, että kaikki vastaukset ovat jo ihmisessä olemassa. Usein siihen kaipaa vaan luotsia tai matkalla mukana kulkijaa. Terapiassa voi löytää myös tärkeitä itseymmärrys-, itsemyötätunto- ja suhdetaitoja. Joskus kyse on suhteessakin vain siitä, että toimintamalli on väärä. Kun toimimme toisin, muuttuu myös lopputulos. Joskus on tärkeintä ymmärtää, ettei muutosta aina tarvita vaan näkökulmaa sen hyväksymiseen. 

Avun hakemista seksuaaliterapiasta ei tarvitse hävetä. Jos häpeä nousee esteeksi, päätä kokeilla vain kerran ja tarkastella häpeää uudelleen käynnin jälkeen. Jos terapeutti on sinulle sopiva, tuo tunne hälventyy jo ensimmäisellä kerralla varmasti. Häpeää hoitaa vahvasti sen kohtaaminen. Rohkeus tarttua omaan elämään on sille vastalääkettä.  

 

Kirjoittajan esittely:

Susanna Syld on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), parisuhdeterapeutti, yritys- ja yhteiskouluttaja sekä mentaali- ja rentoutusvalmentaja. Tutustu Susannan Valitseterapian profiiliin tästä.

Tutustu seksuaaliterapeutteihin ja -neuvojiin

Tutustu lyhytterapeutteihin

Tutustu psykoterapeutteihin

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi