Voiko stressiin kuolla?

Kuva: Voiko stressiin kuolla?

Voiko stressiin kuolla? Onko stressi negatiivinen vai positiivinen asia? Stressistä aiheutetut fysiologiset reaktiot valmistelevat sinua toimimaan tehokkaammin. Hengityksen tiheneminen ei ole merkki siitä, että sinua alkaa ahdistaa vaan se on merkki siitä, että hermosolut, pieninä sotilaina, kaipaavat lisää ilmaa. Kun hengitys kiihtyy, aivoihin saapuu enemmän happea ja suorituskyky paranee huomattavasti. 

Tutustu lyhytterapeutteihin tästä

Tutustu psykoterapeutteihin tästä

Stressireaktiot ovat ystäviäsi, ne auttavat sinua selviytymään stressistä ja jopa pidentävät elinikääsi.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 30 000 aikuista. Tutkimuksen alussa heiltä kysyttiin, kuinka paljon stressiä he ovat kokeneet viimeisen vuoden aikana. Lisäksi heiltä kysyttiin: “Uskotko stressin olevan terveydellesi haitallista?” Kahdeksan vuoden jälkeen tutkijat tarkistivat väestörekisteristä, ketkä tutkimukseen osallistujista olivat kuolleet. Paljon stressiä kokeneilla ihmisillä oli jopa 43% suurempi riski kuolla. Mutta! Tämä tulos piti paikkansa vain niillä ihmisillä jotka uskoivat, että stressi on elimistölle vaarallista. Ihmisillä, jotka olivat kokeneet paljon stressiä mutta samalla eivät uskoneet sen haitallisuuteen, oli kaikkein pienin riski kuolla.

Välittäminen luo vastustuskykyä stressiä vastaan.

Stressi edistää myös läheisiä ihmissuhteita. Stressireaktion aikana hermosolut erittävät oksitosiinia eli läheisyyshormonia. Imettävillä äideillä oksitosiini erittyy lapsen imettämisen, pitelemisen tai jopa pelkästään vauvan näkemisen aikana. Ihmisen elimistö on viisas: silloin kun koet stressiä, aivolisäkkeet pumppaavat oksitosiinia verenkiertoosi. Se vahvistaa empatiakykyäsi sekä haluasi auttaa ja tukea muita ihmisiä.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin 900 aikuista. Osallistujilta kysyttiin ensin: “Kuinka paljon stressiä olet kokenut viimeisen vuoden aikana?”. Lisäksi heiltä kysyttiin: “Kuinka paljon olet käyttänyt aikaasi auttamalla muita ihmisiä?”. Paljon stressiä kokeneilla ihmisillä oli 30% suurempi riski kuolla. Mutta ne ihmiset, jotka auttoivat muita, eivät lainkaan kärsineet lisäriskistä menehtyä ennenaikaisesti.

Uskomuksesi stressistä ja usko parempaan tulevaisuuteen sekä positiivinen asenteesi, myötätunto ja välittäminen auttavat sinua selviämään elämän haasteista.

Saatat nyt miettiä: “Kyllä, minä ymmärrän kaiken teoriassa, mutta miten voin viedä tiedon käytäntöön?” Kaikkia taitoja voi harjoitella ja usko pois - jopa taitoa suhtautua stressiin.

Myönteistä asennoitumista voi harjoitella pitämällä 100 unelmaa -päiväkirjaa. Tämä päiväkirja on ainutlaatuinen, sillä pääset näkemään oman elämän asioiden lisäksi myös toisten ihmisten onnistumisia ja myönteisiä tapahtumia. Parhaassa tapauksessa päiväkirja tuo uutta valoa ja taianomaisia tapahtumia elämääsi. 

 

Ohjeet 100 unelmaa -päiväkirjan pitämiseen:

1.    Osta, askartele itse tai pyydä vaikkapa merkkipäivälahjaksi vähintään 100 sivun muistikirja.

2.    Ennen päiväkirjan aloittamista kirjoita päiväkirjan viimeiselle sivulle 100 pientä tai suurta unelmaa, joiden toivoisit tapahtuvan elämässäsi seuraavan kolmen kuukauden aikana. Kirjoita myös muutama asia, joilla palkitset itsesi, kun saatat päiväkirjan loppuun. Älä kurkista viimeiselle sivulle päiväkirjan kirjoittamisen aikana.

3.    Kirjoita yksi sivu jokaisena päivänä ja vähintään kuusi asiaa, joista olet sinä päivänä kiitollinen. Kirjoita vähintään kolme asiaa omasta elämästä sekä kolme asiaa ympärilläsi olevien ihmisten elämästä. Näiden asioiden ei tarvitse olla suuria: voit kiittää hyvää ilmaa tai sitä, että osasit tervehtiä naapuriasi. Voit yrittää kiinnittää huomiotasi hyvin pieniin asioihin, kuten hymyilevään bussinkuljettajaan tai läheisen halaukseen.

Sadan päivän kuluttua voit kurkistaa päiväkirjan viimeiselle sivulle. Palkitse itsesi ja toteuta kirjoittamasi asiat. Ovatko jotkin unelmistasi toteutuneet? Jos ei, minkälaiset ensiaskeleet voisit tehdä, jotta ne toteutuisivat? Muista, että jopa maailman pisin matka alkaa aina ensimmäisestä pienestä askeleesta.

Kirjoittajan esittely:

Olen Julia Bagrova, pohjakoulutukseltani olen yleisen ja aikuiskasvatustieteen kandidaatti. Opiskelen sertifioiduksi (IASTI) ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja tarjoan matalan kynnyksen terapeuttista keskusteluapua suomen ja venäjän kielellä. Opinnoissani erikoistun psykologiaan, positiiviseen mielenterveyteen ja elämän merkityksellisyyteen. Asiakkaani kuvailevat minua oivaltavien kysymyksien guruna, lempeänä ammattilaisena ja innoittajana. Tutustu tästä Valitseterapian profiiliini.

Tutustu lyhytterapeutteihin

Tutustu psykoterapeutteihin

 

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi