Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia? Kenelle se sopii?

Kuva: Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia? Kenelle se sopii?

Kun minulta kysytään, mitä ratkaisukeskeinen lyhytterapia oikein on, sanon usein, että terapiaa ihan tavallisille ihmisille. Sinulle tai minulle, jolla elämä on jollain lailla solmussa tai kun elämä heittelee.

Terapiassa saa puhua kaikesta, mitä mielessä on. Isoista tai pienistä asioista. Niistäkin, joita ei ole uskaltanut sanoa koskaan ääneen. Salaisuuksista, peloista, epävarmuuksista. Rehellisesti, asioiden oikeilla nimillä.

Täältä löydät heti vapaat ajat terapeuteille

Terapeutille ei tarvitse kaunistella, selitellä tai pidätellä sanomisia. Voi antaa palaa, jos siltä tuntuu.

Ja usko pois, terapiaistunnoissa myös nauretaan ja huumori lentää – elämässä on eri värejä vaikeuksienkin keskellä. Voi niitä hetkiä, kun ajatus selkiää ja muutosta tapahtuu!

Jos virallisempaa määritelmää kaipaa, ratkaisukeskeisen lyhytterapia on luottamuksellista, matalan kynnyksen palvelua ja myös ennaltaehkäisevää terapeuttista keskustelua, johon asiakas ei tarvitse lääkärin lähetettä. Käyntikertoja on 1–20. Usein muutama kerta riittää.

Tutustu lyhytterapeutteihin

Tutustu psykoterapeutteihin

 

Ahdistaa? Väsyttää? Tekee mieli lyödä hanskat tiskiin?

Jos jotain rummutan, niin etukenossa pulmiin tarttumista. Että ihmiset saisivat apua ajoissa ja nopeasti. Että he rohkenisivat hakea sitä jo paljon ennen kuin ovat suoraan syvässä päädyssä.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun asiat tuntuvat liian raskailta tai ylivoimaisilta tai ihminen on asioiden kanssa yksin, ammattilaisen kanssa tuumailu voi tuoda uutta näkökulmaa ja helpotusta tilanteeseen.

Moni hakee lyhytterapiasta apua uupumiseen, epämääräiseen huonoon oloon ja ahdistukseen, itsetunto-ongelmiin. Tai kun parisuhteessa tai perheen arjessa on pulmia: eroaikeita, uusperhekuvioita tai vaikkapa uusi elämäntilanne omaishoitajana.

Oma roolini on olla kuuntelija, rinnalla kulkija, sparraaja ja näkökulmien avaaja. Ihmisestä itsestään löytyvät ne vastaukset, kyvyt ja voimavarat. Yhdessä etsimme keinoja, joiden avulla hyvä, omannäköinen elämä rakentuu asiakkaalle askel askeleelta.

Ehkä havainnollisinta on antaa asiakkaan kertoa itse. (Häneltä on julkaisulupa.)

”Hyödyllisintä minulle oli se, että terapiassa pyrittiin kokonaisvaltaisesti näkemään mieltä painavat asiat uudessa valossa ja oikeissa mittasuhteissa – osana elämää, jonka voi muuttaa ja johon voi vaikuttaa. Jokaisen tapaamiskerran jälkeen minulla on ollut voimaantunut ja vahvistunut olo, ja mielessä positiivisia ajatuksia.”

 

Konkreettista ja katse tulevaisuudessa

Asiakkaat kiittelevät usein sitä, että ratkaisukeskeinen lyhytterapia on konkreettista, ihmisen omasta arjesta ammentavaa. Katse on enemmän tulevaisuudessa kuin menneessä, mutta mennyttäkään ei unohdeta, jos sillä on merkitystä nykyhetkeen ja tulevaan.

Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa, eikä se kuulu Kela-korvauksen tai Omakannan piiriin. Kela-tuettua lyhytpsykoterapiaa tarjoavat vain psykoterapeutit. Jos lyhytterapia ei ole asiakkaalle riittävä tuki, lyhytterapeutti ohjaa asiakkaan aina eteenpäin lääkärille tai psykoterapeutille. Tärkeää on riittävä ja oikea-aikainen apu.

Kirjoittajan esittely:

Olen Marjo Vuorinen, Better Daysin perustaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja valmentaja sekä ammattikirjoittaja, FM. Voimavarakeskeinen ammattilainen, joka tarjoaa moniarvoista ja luottamuksellista keskusteluapua elämän solmukohdissa. Teen myös työnohjausta.

Tutustu lyhytterapeutteihin

Tutustu psykoterapeutteihin

 

Löydä sinulle sopiva terapeutti: Valitseterapia.fi