Miten autan itseäni ehkäisemään vakavan työuupumuksen?
Stressiä työssään (tai opiskelussaan tai elämäntilanteessaan) meistä kokee lähes kaikki joskus, mutta mikäli palautumista ei pääse riittävästi tapahtumaan, voi stressi kroonistua. On hyvö havahtua jo ensimmäisiin uupumuksen oireisiin ja ryhtyä miettimään, miten itse voisi vaikuttaa siihen, ettei stressi muutu vakavaksi uupumukseksi ja sitä kautta masennukseksi. Seuraavassa muutama vinkki:
1. Myönnän uupumukseni
Uupumuksen myöntäminen itselleen voi olla tärkeä askel tilanteen paranemiseen. Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että saman tien romahtaa ja jää sängyn pohjalle kokemaan itsensä luuseriksi. Se voi päinvastoin tarkoittaa sitä, että alkaa tuntemaan myötätuntoa itseään kohtaan. Ja jos vielä uskaltaa puhua uupumuksen tuntemuksistaan työkavereille, saattaa saada heidänkin myötätuntonsa ”kaupan päälle”. Uupumuksesta ääneen puhuminen tuo myös muiden tietoon sen, että työmäärä tai työn sisältö (tai jokin muu seikka) ei ole sillä hetkellä oikeanlainen ja meille sopiva.
2. Tsekkaan omat rentoutumiskeinoni
Kokiessamme stressiä kehomme ja hermostomme on yleensä ylivirittyneessä tilassa ja saatamme olla jopa tottuneita siihen. Niinpä helposti jatkamme samalla moodilla myös vapaa-ajalla; teemme sellaisia asioita, jotka pitävät aivojemme ja kehomme ylivireystilaa yllä – sen sijaan, että tekisimme sellaista, mikä oikeasti tuottaisi levollisuutta ja lataisi energiaa. Usein kyse on ”suoritusmoodin” jäämisestä päälle, jolloin vaadimme itseltämme tehokkuutta myös vapaa-ajalla.
Mikä sitten auttaisi oikeasti rentoutumaan ja lataamaan akkuja? Jokin, mikä saa ylivirittyneisyytemme tasaantumaan (eli sympaattisen hermostomme aktivoitumaan), hengityksemme virtaamaan vapaammin ja lihasjännityksemme löysäämään. Jokin, mikä saa meidät tähän hetkeen, kokemaan ja aistimaan tätä hetkeä sen sijaan, että tähtäämme koko ajan johonkin tulevaan.
3. Harjoitan tietoista läsnäoloa
Tietoiset, syvät hengitykset tasaavat kehon ja mielen ylivireyttä. Myös kaikki lyhyetkin kehotietoisuushetket tuovat meitä pois ylikierroksilla käyvästä mielestä. Kannattaa opetella muutama lyhyt harjoitus, joiden avulla voi tasata hermoston tilaa vaikkapa kesken työpäivän. Vapaa-ajalla sen sijaan voi tehdä pidempiä läsnäolo- tai meditaatioharjoituksia. Niitä löytyy vaikkapa googlettamalla Youtubesta. Säännölliset läsnäoloharjoitukset lisäävät tietoisuuttamme ja opimme ottamaan kehomme ja mielemme tarpeet paremmin huomioon.
4. Tiedostan elämää ohjaavat arvoni
Arvomme kertovat siitä, mikä meille on elämässä tärkeää, miten haluamme elää ja millaisia tunteita haluamme tuntea. Voimme tehdä oman listan niistä asioista, jotka ovat meille kaikkein tärkeimpiä ja sen jälkeen pysähtyä miettimään, kuinka paljon aikaa ja panostusta pystymme antamaan tärkeimmille asioille. Joskus voi joutua huomaamaan, että esimerkiksi terveyteen (tai johonkin muuhun itselle tärkeään asiaan) panostaminen toteutuu todella heikosti, vaikka se olisi arvolistamme kärjessä. Voiko yksi syy uupumiseemme olla juurikin tämä, että käytämme aikamme johonkin sellaiseen, mikä ei oikeasti merkitse meille kovinkaan paljon? Onko asiaan mahdollista tehdä muutosta?
5. Työstän tunnelukkojani
Usein työolosuhteet – kiire, paineet, työilmapiiri, huono johtaminen – ovat sellaiset, että ne aiheuttavat kenelle tahansa stressiä tai uupumusta, mutta monesti on myös niin, että pahimmat paineet tulevatkin itseltä. On todettu, että yleisimpiä tunnelukkoja liittyen työuupumukseen ovat vaativuuden ja uhrautuvuuden tunnelukot. Vaativuuden tunnelukko aiheuttaa meissä kriittisyyttä ja ankaruutta itseämme kohtaan sekä häpeää, kun emme saavuta tavoitteitamme. Uhrautuvuuden tunnelukko taas saa meidät asettamaan muiden tarpeet omiemme edelle, jolloin omat tarpeet jäävät taka-alalle. Tunnelukkoja voi työstää itsekseenkin, mutta niiden tiedostamiseen ja käsittelemiseen voi hakea myös apua. Yksi mahdollisuus on lyhytterapeuttinen työnohjaus.
Hei, olen 60-vuotias oululainen, Kultasykkeen perustaja. Yritykseni nimi tulee nimestäni (KuljuTarja) ja sanasta Syke, joka tässä yhteydessä kuvaa syvyyttä ja keveyttä, yhtä aikaa ja erikseen. Tavoitteenani on auttaa ja tukea ihmisiä heidän omassa kasvuprosessissaan – syvästi, mutta kevyesti – kohti lempeämpää suhdetta itseensä, elämään ja toisiin ihmisiin. Omat koetut haasteeni ja niiden kautta kasvaminen tekevät minusta sekä kokemusasiantuntijan että ammattiauttajan. Erityisesti koen pystyväni auttamaan, mikäli koet stressiä, uupumusta, ahdistusta, masennusta, riittämättömyyden, häpeän ja syyllisyyden tunteita.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapiani sisältää voimavaraistavien keskustelujen lisäksi ohjausta tunne- ja kehotietoisuuteen, joiden avulla on mahdollista löytää se todellinen aito minuus, joka usein on piilossa niiden rajoittavien ja maahan lyövien uskomusten ja mielentarinoiden takana . Lisäksi teen (lähihoitoina) Brain Relief -kosketushoitoja, jotka auttavat tasapainottamaan hermoston ylivireystilaa ja sitä kautta tukevat kehon omia paranemismekanismeja. Voit lukea hoidosta lisää täältä: https://brainrelief.fi/brain-relief-hoito/
Työnohjauksissani yhdistyy lyhytterapia ja työnohjaus eli tarjoan lyhytterapeuttista työnohjausta tilanteisiin, joissa työntekijä tarvitsee tukea esimerkiksi stressin, uupumuksen, kiusaamisen tai vuorovaikutusongelmien suhteen. Tuolloin työntekijällä on mahdollisuus käsitellä tilannettaan ja kokemuksiaan myös henkilökohtaisella tasolla. Voit lukea tästä lisää: https://kultasyke.fi/lyhytterapeuttinen-tyonohjaus/