Uupumus

Etkö jaksa kiinnostua enää samoista asioista kuin ennen? Rojahdatko  töiden jälkeen vain sohvalle? Lipuvatko päivät ohi vailla merkitystä? Teetkö töissä vain minimin, millä selviät päivästä? Oletko luopunut liikunnasta? Mietitkö enää aamulla pukiessasi, missä asussa olisit eduksesi?  Syötkö sellaista ruokaa, joka tekisi sinulle hyvää? Lepäätkö tarpeeksi? Tapaatko ystäviä?

Uupuneena elämä menettää merkityksensä. Nuorten lausahdus "ihan sama" on päällimmäinen tunne. Aamulla ensimmäinen ajatus on: "Kuinka selviän taas tästä päivästä?" Elämästä on kadonnut ilo, valo ja leikki. Kun elää tällaista elämää tarpeeksi kauan ei enää muista, että elämä voisi muunlaista ollakaan. Elämästä tulee suoritus.

Elämän ei kuulu olla suoritus.

Pitkään jatkuessa tästä tulee uusi normi: Elämää säästöliekillä. Elämän  alisuorittaminen.

Kun toipuminen on edennyt jo pidemmälle yllätät edelleen laittavasi itsesi marginaaliin; Olen työntekijä, joka ei jaksa, ei muista, ei pysty keskittymään. Olen työntekijä, jolla ei ole kunnianhimoa, eikä upeita suunnitelmia.

Mitä, jos tekisit mielessäsi aikamatkan tulevaisuuteen, hetkeen jolloin olet täysin tervehtynyt? Mitä silloin tekisit toisin?

Minä kävisin kuntosalilla ja taittaisin työmatkat pyörällä.

Minä aloittaisin  taas laulutunnit. Minä pukeutuisin kauniisti ja pitäisin huolta ulkonäöstäni.

Minä suunnittelisin hyviä oppitunteja. Satsaisin opetukseen aikaa ja vaivaa.

Minä kävisin elokuvissa ja konserteissa.

Minä näkisin ystäviä.

Minä lukisin  ja seuraisin aikaa.

Minä olisin tekemättä mitään.

Minä oleilisin luonnossa.

Sitten kun olen tervehtynyt....?

Vai alkaisiko tervehtyminen, jos alkaisin toimia näin?

Alkaisinko elää jo tänään?

Profiilikuva: Riika Joutlahti

Riika Joutlahti

Terapeutin profiili »

Hei, olen 52-vuotias kahden lapsen äiti, opettaja ja  ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Ratkaisukeskeinen lyhytterapiaterapia ei ole kelakorvattavaa, mutta se on kustannustehokasta sen lyhyen kestonsa vuoksi. 

Terapeuttikoulutuksen lisäksi minua on valmentanut työhön oma elämänkokemus ja kiinnostus mielen hyvinvointiin liittyviin asioihin. Tämä kiinnostus on olllut minulla jo ihan nuoresta asti. Olen itse käynyt aikoinaan  kolmevuotisen terapian. Terapia on vahvistanut itsetuntemustani, joka on olellista terapeuttina toimimisessä. 

Ratkaisukeskeisessä terapiassa lähdetään etsimään asiakkaain vahvuuksia entisistä onnistumisista ja selviämiskokemuksista. Tämän jälkeen kuvitellaan haluttu tulevaisuus ja lähdetään yhdessä askel askeleelta pienin muutoksin kulkemaan kohti tuota haluttua hyvää oloa. Terapiassa asiakas on oman elämänsä asiantuntija.