Kuka minä olen?

Henkisen kasvuni tässä kohdassa vasta oivalsin, että se minkälainen todella olen on minun päätettävissä!?

Minäkuvan perusta luodaan pitkälti lapsena vanhempien, sisarusten, koulun ja ystävien antaman palautteen perusteella. Jokainen katsoo maailmaa ja siten myös toisia ihmisiä omien silmälasiensa läpi. Se mitä ne heijastavat riippuu kulloisenkin ihmisen omista kokemuksista, tiedoista ja kasvun kohdasta. Kuva voi olla kovinkin vääristynyt.

Itse olen saanut perinnöksi kovin ankaran tavan tarkastella itseäni. Mieleni muuttaa helposti hyvät ominaisuutenikin huonoiksi. Itsensä jatkuva epäily on raskasta.

Mitä voin tehdä päästäkseni tästä ominaisuudesta eroon? Kovin mielelläni olen toivonut, että muut jaksaisivat kannustaa ja nähdä sen hyvän minussa. Tätä toivoessani olen joutunut koko ajan pettymään.  

Mikä neuvoksi? Itsemyötätunto. Tässä kehitykseni vaiheessa en joudu puolustamaan itseäni  toisille vaan ennen kaikkea itselleni.

Kuka sitten olen? Ajattelen, että voin valita sen joka päivä uudelleen toimiessani niiden arvojen pohjalta, jotka ovat minulle tärkeitä. Arvojani ovat: suvaitsevaisuus, armahtavaisuus, hyvän näkeminen toisessa, kannustava suhtautuminen, hidas elämä.

Kysymys ei toki ole vain siitä, että  tietäisin kuka olen, vaan myös siitä että myös hyväksyisin itseni sellaisena kuin olen. Olisin valmis tekemään itseni näköisiä ratkaisuja. Jos tiedän, että parasta lomailua minulle on rauhoittuminen ja oma aika, enkö voisi valita sen? Kun kieltäydyn aktiivipäivästä ystävien kanssa siksi, että viikossa on jo kaksi sovittua tapaamista, se ei ole epäsosiaalisuutta tai välinpitämättömyyttä, vaan itsestä huolehtimista. Minulle se kolme sovittua tapaamista on vain  liikaa.

Tällaisia mietteitä tänään minun "henkisen kasvun polultani." Eikö se ole juuri kasvua omaksi aidoksi itsekseni ja sen hyväksymistä.

Profiilikuva: Riika Joutlahti

Riika Joutlahti

Terapeutin profiili »

Hei, olen 52-vuotias kahden lapsen äiti, opettaja ja  ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Ratkaisukeskeinen lyhytterapiaterapia ei ole kelakorvattavaa, mutta se on kustannustehokasta sen lyhyen kestonsa vuoksi. 

Terapeuttikoulutuksen lisäksi minua on valmentanut työhön oma elämänkokemus ja kiinnostus mielen hyvinvointiin liittyviin asioihin. Tämä kiinnostus on olllut minulla jo ihan nuoresta asti. Olen itse käynyt aikoinaan  kolmevuotisen terapian. Terapia on vahvistanut itsetuntemustani, joka on olellista terapeuttina toimimisessä. 

Ratkaisukeskeisessä terapiassa lähdetään etsimään asiakkaain vahvuuksia entisistä onnistumisista ja selviämiskokemuksista. Tämän jälkeen kuvitellaan haluttu tulevaisuus ja lähdetään yhdessä askel askeleelta pienin muutoksin kulkemaan kohti tuota haluttua hyvää oloa. Terapiassa asiakas on oman elämänsä asiantuntija.