Uudenvuoden kynnyksellä

Kuva: Uudenvuoden kynnyksellä

Saatamme roikottaa huomaamattamme elämässämme asioita, ajatuksia tai ehkä jopa ihmisiä, jotka eivät tee meille hyvää. Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä pysähtyä pohtimaan:

o   Mitkä asiat tällä hetkellä elämässä ylläpitävät tai lisäävät hyvinvointiasi?

o   Entäpä mitkä asiat, ajatukset tai ihmiset kuluttavat turhaan energiaasi?

On rohkeaa uskaltaa katsoa totuutta silmiin ja pohtia missä asioissa oma elämä ei ole tasapainossa. Muutos lähtee aina meistä itsestämme. Emme pysty muuttamaan ketään toista, voimme vain muuttaa omia näkökulmia ja suhtautumista ihmisiin tai asioihin. Kannustan sinua olemaan rohkea ja koittaa luopua, vaikka ihan pienestäkin asiasta elämässäsi, joka ei tuo sinulle hyvää oloa tai mieltä. Päästettyäsi irti tuosta asiasta huomaat melko pian, miten paljon sinulla vapautui energiaa ja tilaa kaikelle muulle hyvälle.

Oletetaan, että ensi yön aikana tapahtuu ihme, että ongelma, jonka tiedostat kuluttavan turhaa energiaasi elämässäsi, on ratkennut. Kukaan ei tiedä, että ongelma on ratkennut, koska nukuit kun ihme tapahtui.

o   Kun ongelmaa ei enää ole, minkä asian huomaat olevan aamulla toisin, mistä voit päätellä, että ihme on tapahtunut?

o   Mitä muusta päättelisit, että asiat ovat paremmin?

o   Kun voit paremmin, minkä muutoksen muut huomaisivat sinussa, josta he voisivat päätellä, että voit paremmin?

o   Miten toimisit toisin, kun voisit paremmin?

o   Mikä muu asia olisi toisin?

Olet ehkä nyt luonut omissa mielikuvissasi tilanteen, kun ongelmasi on ratkennut ja saatat ehkä jopa tuntea miltä omassa kehossa ja mielessä tuntuu, kun ongelma on poissa. Pohdi seuraavaksi:

o   Onko elämässäsi aikoja, jolloin asiat ovat edes jossain määrin siten kuin ajattelit kun ongelma on poissa?

o   Mikä olisi ensimmäinen pieni asia, jonka tekisit toisin?

o   Mitä hyötyä siitä olisi?

o   Mitä muuta voisit tehdä, että ihme joiltakin osin toteutuisi?

o   Pohdi vielä pari konkreettista asiaa mitä voisit tehdä, että sinulla olisi hyvä olla?

Valitse ensi viikolla yksi päivä, jolloin päätät toimia johdonmukaisesti ikään kuin ihme olisi jo tapahtunut ja pane merkille:

o   Mitä sen seurauksena tapahtuu?

Pyri kiinnittämään seuraavina päivinä huomiota sellaisiin asioihin elämässäsi, jotka puhuvat sen puolesta, että ongelmasi on ratkaistavissa.

Tämä edellinen harjoitus on osa ratkaisukeskeistä terapiaa, joka on voimavarasuuntautunut lähestymistapa, missä ratkaistaan ongelmia miettimällä millä tavalla halutaan elämän laadun parantuvan ja löydetään itsestä voimavarat noiden muutosten toteuttamiseksi. Autan sinua pohtimaan ja käsittelemään asioita, olivat ne sitten isoja tai pieniä. Autan sinua arvioimaan elämäsi suuntaa ja kirkastamaan tavoitteitasi valitsemallasi tiellä. Joskus valittu suunta voi mennä pieleen, mutta siitäkin selviää. Harharetki voi olla joskus se elämän paras retki. Minua on kantanut elämässä ajatus siitä, että "kaikki on mahdollista" ja että "hyvin tässä lopulta käy." Voit olla minuun yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tutustu tästä Valitseterapian profiilini. 

Toivon sinulle kaikkea kaunista ja hyvää uudelle vuodelle 2022!

Maria

 

Profiilikuva: Maria Kiikka

Maria Kiikka

Terapeutin profiili »

Kohtaamisia elämän tienristeyksessä.
Meistä useimmat ovat lukuisia kertoja elämässään pienemmän tai suuremman muutoksen edessä, joskus ne voivat tulla eteen akuutisti yllättäen, joskus monen töyssyn kautta. 

Autan kaikenikäisiä asiakkaita pohtimaan ja käsittelemään asioita, olivat ne sitten isoja tai pieniä. Autan sinua arvioimaan elämäsi suuntaa ja kirkastamaan tavoitteitasi valitsemallasi tiellä. Joskus valittu suunta voi mennä pieleen, mutta siitäkin selviää. Harharetki voi olla joskus se elämän paras retki.

Minulle on ensiarvoisen tärkeää, että asiakkaana koet vuorovaikutussuhteemme toimivaksi ja tunnet tulevasi kuulluksi. Tavoitteenani on vastuullinen ja laadukas terapia, jonka hyödyt tulevat näkyviksi arkielämässäsi ja saat apua elämääsi koskeviin kysymyksiin.

Minun terapeuttinen lähestymistapani on lämmin, empaattinen ja ihmiskeskeinen. Koen olevani luontaisesti helposti lähestyttävä. Minua on kantanut elämässä ajatus siitä, että "kaikki on mahdollista" ja että "hyvin tässä lopulta käy."